Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Svenskt IT-företag Europas bästa arbetsplats

Flera svenska företag finns med på en rankning över de 50 bästa små och medelstora arbetsplatserna i Europa. På första plats finns IT-bolaget Cygni, med säte i Stockholm.
Gabriella Westberg Publicerad 10 juni 2014, kl 14:14

Rankningen görs årligen av den internationella konsultfirman Great Place to Work, utifrån företagens frivilliga medverkan och utgår från ett antal kriterier, som en hög grad av delaktighet, individanpassad kompetensutveckling och ett generellt högt förtroende mellan anställda och chefer.

I årets topplista över de 50 bästa arbetsplatserna med upp till 500 anställda finns åtta svenska företag, varav hälften är IT-bolag. På tredje plats finns säljbyrån Key Solutions, och i övrigt finns Piteå kommun med på listan liksom onlinebutiken Blocket och mäklaren Tenant Partners.

- Det är väldigt kul. Såvitt jag vet har inget annat svenskt bolag blivit bäst i Europa, säger Jon Persson, VD för Cygni, till Svenska Dagbladet.

Redan i förra årets rankning låg Cygni bra till, med en femteplats på listan. Då såg de att de kunde bättra sig på punkten ”hur bolaget bidrar till samhället”. De beslöt att låta två systemutvecklare bygga en ny sajt och betallösning åt stiftelsen Min Stora Dag, gratis, berättar Jon Persson för SvD, vilket uppenbarligen hjälpte till att lyfta företagets samlade poäng.

”För mig personligen har frihet och möjlighet till självbestämmande alltid varit viktiga ingredienser för att känna en vilja att prestera. Ingenting är mer motivationsdödande än en chef som detaljstyr, struntar i att beakta andras förslag eller fattar beslut enkom för att visa sin makt. Redan i den allra första versionen av Cygnis personalhandbok formulerade vi att "alla medarbetare ska kunna påverka både sitt eget arbete såväl som hela företaget", skriver Jon Persson i ett blogginlägg.

Andra styrkor han lyfter fram, som uppskattas av personalen, är delaktighet och individanpassning. Det finns till exempel inga regler om att alla måste använda en viss modell av telefon eller dator, att det finns en flexibilitet i att arbeta från kontoret eller hemifrån och de 60 konsulterna är uppdelade i fyra arbetsgrupper för att möjliggöra en tätare dialog.

”I Great Place To Work-undersökningen fick vi det fantastiska betyget 96/100 i kategorin Stolthet. Jag tror att orsaken till detta till stor del baseras på respekten vi känner för våra kollegors kompetens”, skriver Jon Persson.


Great Place to Work är en amerikansk konsultfirma med verksamhet över hela världen. Genom enkäter och undersökningar samlar de in data och rankar bolagens medarbetarnöjdhet utifrån kategorier som förtroende mellan arbetsgivare och arbetstagare, medarbetarnas känsla av delaktighet och stolthet inför det de gör och möjlighet till individuell utveckling.

Det företag som vill bli nominerat i tävlingen anmäler sig genom att utföra GPTW:s medarbetarenkäter.

Utöver listan över de 50 bästa små och medelstora arbetsplatserna gör Great Place to Work en topplista för bästa stora arbetsplatserna (från 500 anställda och uppåt) samt de bästa multinationella bolagen, samt de hundra bästa arbetsplatserna i världen.

8 svenska företag på 50-i-topp

På Great Place to Works topplista över de 50 bästa små och medelstora arbetsplatserna i Europa (upp till 500 anställda) 2014, är åtta företag svenska:

1 plats: Cygni, IT
3 plats: Key Solutions, Sälj
6 plats: Centiro, IT
16 plats: Piteå kommun
28 plats: Tenant Partners, mäklare
32 plats: Blocket, onlineshop
33 plats: Stretch, IT
49 plats: Teleopti, IT/telekom

Great Place to Work

Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest i Malmö.
Spänd men förväntansfull. Så beskriver Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, stämningsläget inför musiktävlingen. Foro: Peter Knutson.

Vad var första känslan när Loreen vann Eurovision och Sverige skulle arrangera tävlingen 2024?

– Skräckblandad förtjusning. En förtjusning över att Loreen blev historisk som enda svensk och första kvinna att vinna tävlingen två gånger. Och över att Sverige vann för sjunde gången. Känslan var ”jättekul”, men också ”hur ska vi få ihop det på ett år?” Jag har aldrig jobbat med Eurovision men hört att när man tar över stafettpinnen brukar Eurovisionchefen säga ”you are already too late”.

Är du nervös?

– Jag är spänd inför uppdraget. Det finns en enorm förväntan på Sverige eftersom det blev så bra när vi producerade 2013 och 2016. Men jag är inte ensam. Det här är kanske det största grupparbetet som någonsin görs och jag har det absolut bästa teamet omkring mig. Personer med stor kompetens, flera har gjort det här tidigare. Jag kunde inte ha fått bättre medarbetare.

Vad är roligast med uppdraget?

– På SVT Nöje har jag varit övergripande programchef för ett 40-tal titlar. Nu får jag vara mer operativ för en enda gigantisk grej. Det är roligt, men också ett stort ansvar. Det är speciellt att få producera världens äldsta musiktävling som har funnits sedan 1956. Då handlade det mycket om att ena ett sargat Europa efter kriget. Det högre syftet med programmet finns kvar än i dag.

Vad är svårast?

– Att det är så ont om tid. Vi ska bygga en hel organisation och ta in många människor som ska hitta sin roll. Och det måste ske i rätt ordning, annars kan det bli en dominoeffekt. Dessutom ska vi hålla produktionen inom en rimlig budget.

Eurovision lär kosta 125 miljoner kronor – samtidigt ska SVT spara 200 miljoner.

– Summan kan slås ut över flera år och programmet ska sändas i väldigt många länder och ses av över 170 miljoner tittare. Det är kostsamt, men vi försöker hitta smarta och hållbara ekonomiska lösningar.

Ditt eget bästa Eurovisionminne?

– England i våras. På min ena sida hade jag Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson, på den andra en fotbollsspelare från Liverpool. Och så vinner Loreen!

EBBA ADIELSSON

GÖR: Exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest i Malmö 2024.

ÅLDER: 52.

KARRIÄR: Programchef på SVT Nöje sedan 2019, en roll hon tillfälligt klivit av inför Eurovision. Studier vid Lunds universitet och i New York. Jobbat i flera år som redaktör och producent på produktionsbolag som Strix och Jarowskij. Exekutiv producent på TV4 och SVT Nöje.