Annons
 • Stipendiaten Jan Åkesson. Foto: Prevent.

Arbetsmiljöarbete på Siemens prisas

Publicerad 3 oktober 2019, kl 07:50

Lyssna på folk och leta inte syndabockar. Det är Jan Åkesson, arbetsmiljöombud på Siemens, tips till andra som arbetar med arbetsmiljöfrågor. Nu har han fått pris av Prevent för sitt stora engagemang.

Varje år delar Prevent ut ett stipendium till personer som arbetar för att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatsen. En av årets pristagare är Jan Åkesson, arbetsmiljöombud och IT-revisor på Siemens huvudkontor i Solna. Enligt motiveringen har han tillsammans med facket och ledningen bidragit till att skapa goda relationer och respektfull samverkan.

Vad är nyckeln till ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete?
– Ska man få något utfört kan man inte ”slå in huvudet på folk”, man uppnår bara resultat och en varaktig förändring genom att argumentera och lyssna på andras åsikter.

Hur jobbar du med frågorna?
– Förutom de formella forumen så blir det mycket korridorsnack. Mina kollegor påpekar ett problem som jag tar vidare, det är ombudets uppdrag att vara mellanhand. Ledningen här på Siemens har alltid lyssnat på vad vi har att säga, sedan har de inte alltid gjort som vi vill men vi har en lång tradition av att prata med varandra. Det har aldrig varit något bekymmer att lyfta ett problem.

Kan du ge något tips till andra arbetsmiljöombud?
– Mitt budskap är att lyssna på vad folk har att säga och döm dem inte förrän du hört vad de har att berätta. Utgå från att de flesta vill att vi ska ha det bra på jobbet, det är väldigt få som jävlas med sina kollegor med flit.

– Det är viktigt att inte, i första hand, leta efter en syndabock eller efter vems fel något är. Det primära är att ta reda på vad som var fel och åtgärda det.

Prissumman är på 15 000 kronor. Hur ska du använda pengarna?
– Det har jag faktiskt inte hunnit fundera på. Men det kommer att bli någon aktivitet som förbättrar arbetsmiljön på något sätt.

Prevents arbetsmiljöstipendium

Arbetsmiljöorganisationen Prevent delar årligen ut stipendium till personer i privata företag som aktivt arbetat för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Motiveringen lyder: ”Jan Åkesson är en tydlig person som på ett utmärkt sätt har både medarbetarna och företaget för ögonen – självklart med medarbetarna i fokus men han ser samtidigt vad som är bäst för företaget som helhet.”

Årets stipendium tilldelades även Oskar Olsén, platschef på Nytorps Rör i Farsta. Juryn bestod av Anna Bergsten på Svenskt Näringsliv, Christina Zedell på LO, Daniel Gullstrand på PTK och Maria Schönefeld, vd på Prevent.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  5 förtroendevalda om sjuknärvaron på deras jobb

  70 procent av alla sysselsatta går sjuka till jobbet trots att de känner att de borde ha stannat hemma och kurerat sig. Vilket enligt ny forskning kan leda till kraftigt försämrad hälsa och förtidspension. Här berättar fem fackligt förtroendevalda i Unionen om sin egen och kollegornas "sjuknärvaro".

 • Läs även...

  Facken kritiska till bantad föreskrift

  Rehabilitering är struket i den reviderade arbetsmiljöföreskrift om arbetsanpassning som ska spikas efter sommaren. Facken är mycket skeptiska till föreskriften och menar att de inte fått gehör från Arbetsmiljöverket för sina farhågor.

 • Läs även...

  Chatbot svarar på frågor om arbetsmiljö

  Chatboten Liv hävdar att hon är först ut bland chatbotar i Sverige att svara på frågor om arbetsmiljö. Unionens fackliga rådgivare känner sig dock inte hotade av konkurrensen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.