• Stipendiaten Jan Åkesson. Foto: Prevent.

Arbetsmiljöarbete på Siemens prisas

Publicerad 3 oktober 2019, kl 07:50

Lyssna på folk och leta inte syndabockar. Det är Jan Åkesson, arbetsmiljöombud på Siemens, tips till andra som arbetar med arbetsmiljöfrågor. Nu har han fått pris av Prevent för sitt stora engagemang.

Varje år delar Prevent ut ett stipendium till personer som arbetar för att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatsen. En av årets pristagare är Jan Åkesson, arbetsmiljöombud och IT-revisor på Siemens huvudkontor i Solna. Enligt motiveringen har han tillsammans med facket och ledningen bidragit till att skapa goda relationer och respektfull samverkan.

Vad är nyckeln till ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete?
– Ska man få något utfört kan man inte ”slå in huvudet på folk”, man uppnår bara resultat och en varaktig förändring genom att argumentera och lyssna på andras åsikter.

Hur jobbar du med frågorna?
– Förutom de formella forumen så blir det mycket korridorsnack. Mina kollegor påpekar ett problem som jag tar vidare, det är ombudets uppdrag att vara mellanhand. Ledningen här på Siemens har alltid lyssnat på vad vi har att säga, sedan har de inte alltid gjort som vi vill men vi har en lång tradition av att prata med varandra. Det har aldrig varit något bekymmer att lyfta ett problem.

Kan du ge något tips till andra arbetsmiljöombud?
– Mitt budskap är att lyssna på vad folk har att säga och döm dem inte förrän du hört vad de har att berätta. Utgå från att de flesta vill att vi ska ha det bra på jobbet, det är väldigt få som jävlas med sina kollegor med flit.

– Det är viktigt att inte, i första hand, leta efter en syndabock eller efter vems fel något är. Det primära är att ta reda på vad som var fel och åtgärda det.

Prissumman är på 15 000 kronor. Hur ska du använda pengarna?
– Det har jag faktiskt inte hunnit fundera på. Men det kommer att bli någon aktivitet som förbättrar arbetsmiljön på något sätt.

Prevents arbetsmiljöstipendium

Arbetsmiljöorganisationen Prevent delar årligen ut stipendium till personer i privata företag som aktivt arbetat för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Motiveringen lyder: ”Jan Åkesson är en tydlig person som på ett utmärkt sätt har både medarbetarna och företaget för ögonen – självklart med medarbetarna i fokus men han ser samtidigt vad som är bäst för företaget som helhet.”

Årets stipendium tilldelades även Oskar Olsén, platschef på Nytorps Rör i Farsta. Juryn bestod av Anna Bergsten på Svenskt Näringsliv, Christina Zedell på LO, Daniel Gullstrand på PTK och Maria Schönefeld, vd på Prevent.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Kent bär kulturen på Hilti

  Hårda krav i en omhändertagande miljö. Så beskriver arbetsplatsombudet Kent Tomeby klimatet på byggteknikföretaget Hilti. Själv ser han jobbet som en del av sin egen person och har varit mentor åt otaliga nyanställda. Nu har han belönats med priset Årets kulturbärare.

 • Läs även...

  Sämre arbetsmiljö på bilbesiktningen efter avreglering

  Större tillgänglighet och valfrihet för kunden. Men ensamt och utsatt för bilbesiktningsteknikern. Att avreglera Bilprovningen har gett en del grus i maskineriet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.