• Den psykosociala arbetsmiljön är sämre än någonsin sedan Unionen började med sin årliga arbetsmiljöbarometer för tio år sedan. Foto: Christine Ohlsson / TT

Arbetsmiljön sämre än någonsin

Publicerad 10 december 2015, kl 11:16

Den psykosociala arbetsmiljön är sämre än någonsin, enligt Unionens tionde arbetsmiljöbarometer som också visar att det systematiska arbetsmiljöarbetet tappar i år igen. Men Unionens arbetstidsexpert Daniel Gullstrand tror att botten är nådd. Hädanefter kommer det bara att bli bättre.

Unionens arbetsmiljöbarometer firar tio år (fast den allra första barometern gjordes i Sifs regi, den andra ihop med HTF) och siffrorna visar att det systematiska arbetsmiljöarbetet minskar ute på arbetsplatserna i år igen. Både vad gäller förekomst och kvalitet.

Men i mars nästa år träder nya arbetsmiljöföreskrifter i kraft och det kommer att göra skillnad, tror Unionens utredare Daniel Gullstrand, som författat rapporten Arbetsmiljöbarometern.

– I år var nog det sämsta året. Jag tror det långsamt kommer att bli bättre eftersom de nya föreskrifterna ger signaler om att arbetsmiljö är viktigt att jobba med.

Största arbetsmiljöproblemet ute på företagen är fortfarande chefer och ledarskap. På andraplats kommer stress och arbetsbelastning och tredjeplatsen delas av tre frågor: Den fysiska arbetsmiljön, kompetensutveckling samt trivsel och socialt klimat som klättrat upp sedan föregående år.

Enligt barometern finns en koppling mellan det systematiska arbetsmiljöarabetet, som till exempel kan vara att utföra riskbedömningar eller upprätta handlingsplaner, och den psykosociala arbetsmiljön. På arbetsplatser där arbete bedrivs är den psykosociala arbetsmiljön bättre.

Men arbetsgivarsidan delar dock inte bilden i av att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar som det ska på många arbetsplatser. 

– Det här är arbetsmiljöombudens bild, sade Kresimir Iveskic, arbetsmiljöexpert på Teknikföretagen, under torsdagsmorgonens seminarium då rapporten presenterades.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Facken kritiska till bantad föreskrift

  Rehabilitering är struket i den reviderade arbetsmiljöföreskrift om arbetsanpassning som ska spikas efter sommaren. Facken är mycket skeptiska till föreskriften och menar att de inte fått gehör från Arbetsmiljöverket för sina farhågor.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.