Annons
Annons
 • Arbetsmiljöarbetet brister på många företag i e-handeln. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Arbetsmiljöverket granskar e-handeln

Publicerad 18 februari 2020, kl 16:41

Arbetsmiljöverket har upptäckt stora brister i e-handelns arbetsmiljö. Nu sätts e-handlarnas egna lager under lupp.

Förra året inledde Arbetsmiljöverket en inspektion av hur arbetsgivarna inom e-handeln lever upp till arbetsmiljölagens krav på att förebygga risker genom systematiskt arbetsmiljöarbete. I en första vända gjordes i höstas 750 besök och återbesök på paketterminaler och utlämningsställen, som matbutiker.

Nu ska ytterligare 750 besök och återbesök göras, fram till december i år. Denna gång är det e-handlarnas egna lager liksom arbetsmiljön för chaufförer som kör distributionsbilar och levererar paket till utlämningsställen eller direkt till e-handelskunderna som ska inspekteras.

Det arbetsmiljöinspektörerna hittills har funnit är att det finns stora brister i det systematiskt arbetsmiljöarbete inom e-handeln.  Vilket man befarar också gäller på de arbetsplatser som nu ska besökas.

– Alla har lite olika typer av risker. Men gemensamt är att man hanterar paket med kroppen, säger Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen.

En anledning till att man har beslutat sätta e-handeln under lupp är dess väldigt snabba utveckling.

– I och med att volymerna har ökat så väldigt snabbt så finns också uppenbara risker vad gäller belastning. På lagersidan finns truckar, som mycket olyckor är kopplade till. Sedan innebär också ett hanterande av paket med kroppen en uppenbar belastningsrisk, säger Eric Storbjörk.

– E-handeln innebär ju också att man har satta tidsramar från det att kunden gör sin beställning till dess att den får varan. Och tidspress är också kopplat till arbetsbelastning och kan bli en ohälsosam sådan. Därför är det viktigt att undersöka om riskerna har ökat.

Hittills har arbetsmiljöinspektörerna ”i väldigt hög utsträckning” ställt krav på att arbetsgivarna inom e-handeln ska jobba förebyggande med arbetsmiljön.

Betyder det att fler av dessa arbetsgivare inte följer lagen jämfört med hur det är i andra branscher?
– Det vet vi först när vi gjort en analys, säger Eric Storbjörk.

– Men det vi har sett hittills är att det har funnits en ganska stor okunskap hos de arbetsgivare som vi har besökt. Ibland har man inte ens känt till att man ska bedriva det här förebyggande arbetet.

De e-handelsföretag som nu ska inspekteras säljer exempelvis kläder, byggvaror, elektronik, apoteksvaror och kosmetika.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Apotekspersonal borde vaccineras tidigare"

  Sedan början av året har drygt 50 allvarliga tillbud kopplade till corona rapporterats in från apoteken. Anställda som riskerar att utsättas för smitta bör därför få gå före i vaccinationskön, anser facket på Apoteket AB.

 • Läs även...

  Corona: Många tillbud på Systembolaget

  Systembolaget står för en tredjedel av alla coronarelaterade allvarliga anmälningar om tillbud inom handeln. Bland Unionens medlemmar är personalen på Systembolaget, jämte apoteksanställda, extra utsatta för smittorisk.

 • Läs även...

  Facken larmar: Anställda får inte jobba hemifrån

  Nu slår facken larm om att många tjänstemän inte får jobba hemifrån. En av dessa är Alice som länge varit rädd för att smittas på jobbet. Men nu meddelar regeringen att man skärper kraven på arbetsgivarna.

 • Läs även...

  Lågfrekvent buller skadar hälsan

  Lågfrekvent buller märks först när fläktsystemet stängs av, men stör både hälsa och arbetsförmåga. Och bakgrundsljuden finns även på hemmakontoret.

 • Läs även...

  Ökad jakt på kriminella i arbetslivet

  Åtta myndigheter ska öka takten i att jaga fuskare och skurkar på arbetsmarknaden. Det blir fler gemensamma kontroller och informationskampanjer för att spåra, stoppa och förhindra kriminalitet i arbetslivet.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Studie: Trafiklärare löper stor risk för svår covid-19

  Trafiklärare är en av yrkesgrupperna som löper störst risk att drabbas av svår covid-19, visar en ny studie. För en del trafiklärare kom resultatet av studien som en överraskning.

 • Läs även...

  Distansjobb: Mer sömn men samma produktivitet

  De dagar man jobbar hemifrån sover man i snitt 34 minuter mer per dygn. Ändå upplever de flesta att de är lika produktiva som om de hade arbetat på kontoret, visar en ny studie.

 • Läs även...

  Ta hand om varandra

  Chefens ansvar och självledarskap är på tapeten när vi pratar om hur vi ska kunna må bra på jobbet, inte minst i dessa tuffa tider. Men här vill jag också påminna om hur viktig du kan vara i din roll som jobbarkompis.