Annons
Annons
 • Arbetsmiljöarbetet brister på många företag i e-handeln. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Arbetsmiljöverket granskar e-handeln

Publicerad 18 februari 2020, kl 16:41

Arbetsmiljöverket har upptäckt stora brister i e-handelns arbetsmiljö. Nu sätts e-handlarnas egna lager under lupp.

Förra året inledde Arbetsmiljöverket en inspektion av hur arbetsgivarna inom e-handeln lever upp till arbetsmiljölagens krav på att förebygga risker genom systematiskt arbetsmiljöarbete. I en första vända gjordes i höstas 750 besök och återbesök på paketterminaler och utlämningsställen, som matbutiker.

Nu ska ytterligare 750 besök och återbesök göras, fram till december i år. Denna gång är det e-handlarnas egna lager liksom arbetsmiljön för chaufförer som kör distributionsbilar och levererar paket till utlämningsställen eller direkt till e-handelskunderna som ska inspekteras.

Det arbetsmiljöinspektörerna hittills har funnit är att det finns stora brister i det systematiskt arbetsmiljöarbete inom e-handeln.  Vilket man befarar också gäller på de arbetsplatser som nu ska besökas.

– Alla har lite olika typer av risker. Men gemensamt är att man hanterar paket med kroppen, säger Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen.

En anledning till att man har beslutat sätta e-handeln under lupp är dess väldigt snabba utveckling.

– I och med att volymerna har ökat så väldigt snabbt så finns också uppenbara risker vad gäller belastning. På lagersidan finns truckar, som mycket olyckor är kopplade till. Sedan innebär också ett hanterande av paket med kroppen en uppenbar belastningsrisk, säger Eric Storbjörk.

– E-handeln innebär ju också att man har satta tidsramar från det att kunden gör sin beställning till dess att den får varan. Och tidspress är också kopplat till arbetsbelastning och kan bli en ohälsosam sådan. Därför är det viktigt att undersöka om riskerna har ökat.

Hittills har arbetsmiljöinspektörerna ”i väldigt hög utsträckning” ställt krav på att arbetsgivarna inom e-handeln ska jobba förebyggande med arbetsmiljön.

Betyder det att fler av dessa arbetsgivare inte följer lagen jämfört med hur det är i andra branscher?
– Det vet vi först när vi gjort en analys, säger Eric Storbjörk.

– Men det vi har sett hittills är att det har funnits en ganska stor okunskap hos de arbetsgivare som vi har besökt. Ibland har man inte ens känt till att man ska bedriva det här förebyggande arbetet.

De e-handelsföretag som nu ska inspekteras säljer exempelvis kläder, byggvaror, elektronik, apoteksvaror och kosmetika.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Trafikläraren Eddie: "Du måste in i elevens huvud"

  Krävande – men roligt och socialt. Kollega hängde med trafikläraren Eddie Demir på Centralens trafikskola i Södertälje en förmiddag. Och kom hem helskinnade.

 • Läs även...

  Fortsatt distansjobb kan öka flyttviljan

  Tre av fyra yrkesverksamma hoppas på en förändrad arbetssituation efter coronapandemin. Högst i kurs står att få större möjlighet att jobba hemifrån. Samtidigt är fyra av tio kontorsanställda beredda att flytta vid fortsatt distansarbete.