Annons
Annons
 • Arbetsmiljöarbetet brister på många företag i e-handeln. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Arbetsmiljöverket granskar e-handeln

Publicerad 18 februari 2020, kl 16:41

Arbetsmiljöverket har upptäckt stora brister i e-handelns arbetsmiljö. Nu sätts e-handlarnas egna lager under lupp.

Förra året inledde Arbetsmiljöverket en inspektion av hur arbetsgivarna inom e-handeln lever upp till arbetsmiljölagens krav på att förebygga risker genom systematiskt arbetsmiljöarbete. I en första vända gjordes i höstas 750 besök och återbesök på paketterminaler och utlämningsställen, som matbutiker.

Nu ska ytterligare 750 besök och återbesök göras, fram till december i år. Denna gång är det e-handlarnas egna lager liksom arbetsmiljön för chaufförer som kör distributionsbilar och levererar paket till utlämningsställen eller direkt till e-handelskunderna som ska inspekteras.

Det arbetsmiljöinspektörerna hittills har funnit är att det finns stora brister i det systematiskt arbetsmiljöarbete inom e-handeln.  Vilket man befarar också gäller på de arbetsplatser som nu ska besökas.

– Alla har lite olika typer av risker. Men gemensamt är att man hanterar paket med kroppen, säger Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen.

En anledning till att man har beslutat sätta e-handeln under lupp är dess väldigt snabba utveckling.

– I och med att volymerna har ökat så väldigt snabbt så finns också uppenbara risker vad gäller belastning. På lagersidan finns truckar, som mycket olyckor är kopplade till. Sedan innebär också ett hanterande av paket med kroppen en uppenbar belastningsrisk, säger Eric Storbjörk.

– E-handeln innebär ju också att man har satta tidsramar från det att kunden gör sin beställning till dess att den får varan. Och tidspress är också kopplat till arbetsbelastning och kan bli en ohälsosam sådan. Därför är det viktigt att undersöka om riskerna har ökat.

Hittills har arbetsmiljöinspektörerna ”i väldigt hög utsträckning” ställt krav på att arbetsgivarna inom e-handeln ska jobba förebyggande med arbetsmiljön.

Betyder det att fler av dessa arbetsgivare inte följer lagen jämfört med hur det är i andra branscher?
– Det vet vi först när vi gjort en analys, säger Eric Storbjörk.

– Men det vi har sett hittills är att det har funnits en ganska stor okunskap hos de arbetsgivare som vi har besökt. Ibland har man inte ens känt till att man ska bedriva det här förebyggande arbetet.

De e-handelsföretag som nu ska inspekteras säljer exempelvis kläder, byggvaror, elektronik, apoteksvaror och kosmetika.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Champagnekork i ögat kan vara arbetsskada

  En champagneflaska exploderade och korken flög upp i ögat på en kabinanställd. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och skyddsombudet vill se en utredning om vad som hände.

 • Läs även...

  Färre anmäler sjukdom av jobbet

  Bland kvinnor är fortfarande den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar organisatoriska och sociala problem. Men under fjolåret minskade den siffran med 17 procent.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.