Annons
Annons
 • SAS har överklagat Arbetsmiljöverkets hot om vite gällande bristande arbetsmiljö. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Arbetsmiljöverket hotar SAS med vite

Publicerad 28 juli 2014, kl 11:27

Dålig arbetsmiljö och brister i arbetsmiljöarbetet gör att Arbetsmiljöverket kräver SAS på en halv miljon kronor i vite. Men flygbolaget menar att beslutet saknar grund och väljer att överklaga, skriver Svenska Dagbladet.

Det var efter en inspektion på Arlanda i december förra året som Arbetsmiljöverket (AV) upptäckte brister i kabinpersonalens arbetsförhållanden. Inspektionen ledde till att AV den 7 juli kom med ett krav på 500 000 kronor i vite om SAS inte kommer till rätta med en rad problem innan den sista oktober i år.

AV:s invändningar handlar bland annat om de höga sjukskrivningstalen hos kabinpersonalen. Enligt både skyddsombuden och AV utgörs en stor del av sjukskrivningarna av långtidssjukskrivningar som bland annat beror på belastningsskador.

Men AV och skyddsombuden menar att den dåliga arbetsmiljön och sjukfrånvaron dessutom är ett resultat av personalens minskade möjlighet att påverka sina scheman. Skyddsombuden vill bland annat begränsa förekomsten av nattarbete.

Som Kollega skrev i november förra året har Unionenklubben på SAS uttryckt oro över de höga sjukskrivningstalen. Klubben kritiserade även ledningen och menade att det var mycket snack och lite verkstad. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert höll med om klubbens kritik och sade att Unionen skulle gå vidare till Arbetsdomstolen om situationen inte förbättras.

SAS har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till Förvaltningsrätten, eftersom det enligt SAS saknar grund. Flygbolaget menar dessutom att det är otydligt vad de ska göra för att slippa vitet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.

 • Läs även...

  Permitterade hjälper till i skolan

  Coronakrisen har lett till hög sjukfrånvaro bland personalen på många av landets skolor. Nu har permitterade från andra branscher snabbutbildats för att öka vuxennärvaron.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.