Annons
 • Fler kvinnor känner sig trötta och har värk i skuldrorna, samtidigt som samma problem minskar hos män, enligt Arbetsmiljöverkets rapport. Foto: Anders Wiklund/TT

Arbetssjukdomar ökar bland kvinnor

Publicerad 19 maj 2015, kl 14:08

Antalet anmälda arbetssjukdomar ökade bland kvinnor under 2014. Bland män syns ingen förändring. Även orsakerna bakom arbetssjukdomarna skiljer sig åt mellan könen. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Mellan 2013 och 2014 ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med sex procent hos kvinnor. Totalt sett är belastningsfaktorer den vanligaste orsaken till anmälda arbetssjukdomar, på ungefär 40 procent av anmälningarna. Bland kvinnor är dock sociala och organisatoriska faktorer vanligast.

Belastningsskadorna minskade kraftigt mellan 2003 och 2009, planade därefter ut men ökade igen med sex procent förra året. De arbetssjukdomar som är socialt och organisatoriskt relaterade minskade också mellan 2003 och 2009, men har ökat sedan 2011.

Även ohälsan skiljer sig åt mellan könen. Samtidigt som fler kvinnor ofta känner sig trötta och har värk i skuldrorna, minskar samma besvär hos män. Tydligast är ökningen av sömnbesvär hos kvinnor.

Antalet anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro minskade svagt under 2014 för både män och kvinnor. Dödsolyckorna i arbetet ökade dock något under förra året jämfört med 2013.

Arbetsmiljöverket publicerade under hösten 2014 en rapport som visar att var fjärde person som arbetar har besvär som kan kopplas till jobbet. En ökning på 4,5 procent sedan 2012. 

Rapporten

Arbetsmiljöverket har i uppdrag av regeringen att redovisa och analysera statistik avseende:

 • Antal dödsolyckor i arbetet
 • Antal anmälda arbetsolyckor
 • Antal anmälda arbetssjukdomar
 • Anställda och ohälsa, upplevda besvär

Rapporten Redovisning av arbetsmiljöindikatorer enligt regeringsuppdrag redovisar främst arbetsskadestatistik fram till och med 2014. Data som ligger till grund för ”anställda och ohälsa” är insamlade under 2013 och presenterade 2014.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

 • Läs även...

  Chefer åtalas för björnattack

  Den före detta vd:n vid Orsa Rovdjurspark åtalas tillsammans med en tidigare parkchef för arbetsplatsolyckan då en anställd djurvårdare dödades av en björn. Huvudförhandlingen för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, inleds i vår.

 • Läs även...

  Färre anmäler arbetssjukdom

  Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade med 13 procent förra året. Fler kvinnor drabbas av sjukdomar som kan kopplas till arbetet medan unga män är överrepresenterade bland anmälda arbetsplatsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.