Annons

Arbetsskador snart gratis för staten

Publicerad 23 september 2015, kl 16:29

Eftersom så få personer ansöker om ersättning för sina arbetsskador så kostar snart skyddet i arbetsskadeförsäkringen ingenting för staten. På tio år har anslagen till Försäkringskassan halverats. En summa som inte speglar verklighetens behov.

Det räcker inte med att anmäla en arbetsskada hos Försäkringskassan för att den ska prövas, du måste även ansöka om ersättning. För tio år sedan ville 20 000 personer ha pengar för en skada de ådragit sig i arbetet. Förra året låg siffran på 2 400, en minskning med 88 procent under nio år. Och är det inte någon som kräver pengar, så blir försäkringen billigare för staten.

- Att försäkringen börjar försvinna är ingenting som regeringarna genom åren verkar sörja. Det spar pengar, men ur ett fackligt perspektiv är det olyckligt eftersom anställda inte får den ersättning de har rätt till om de skadar sig och dessutom får man en felaktig bild av vad skadorna kostar samhället och vilka förbättringar som kan behövas i arbetsmiljön, säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Rättsskyddet har tidigare pratat med 3 000 fackliga företrädare inom LO-, TCO- och Sacoförbunden för att reda ut vad minskningen beror på. Och bilden är dyster. Arbetsmiljön har inte blivit bättre, snarare beskriver man en vardag med högt tempo och tuffare klimat på arbetsplatserna.

Med osäkra anställningar vill man inte vara till besvär och anser att anmälningarna endast är ett byråkratiskt krångel som ändå inte leder till någonting. Men den kanske största orsaken till antalet minskade prövningar är att när rehabiliteringskedjan infördes  för några år sedan och den tidsbegränsade sjukersättningen togs bort så finns det inte längre någon naturlig tidpunkt för när en arbetsskada ska prövas.

För 15 år sedan kostade arbetsskadeförsäkringen staten drygt sju miljarder kronor om året. Enligt Försäkringskassans prognoser kommer utgifterna att landa på omkring 3,3 miljarder kronor 2015, för att ytterligare minska till 2,7 miljarder kronor 2019.

- Om det fortsätter i den här takten kommer staten till slut nästan inte skjuta till några pengar. Ett fåtal kommer kunna få ersättning och beslutsfattare kommer att få intrycket att allt är frid och fröjd, att arbetsskadorna inte existerar.

På längre sikt tror Claes Jansson att det även finns en risk att attityder till olika arbeten kommer att påverkas om människor vet att de inte är skyddade.

- Arbetsskadeförsäkringen bygger på att samhället har nytta av att folk arbetar och har ett skydd om de har ett jobb med farliga arbetsuppgifter. Men om det skyddet försvinner, om brandmannen inte vill göra vilka insatser som helst för hen vet att det finns risk för en skada och att den skadan inte blir ersatt. Var hamnar vi då?

Socialförsäkringen

Socialförsäkringen finansieras till största delen av statliga medel och ersättning från kommuner.

Medan föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen gick back med 12 miljarder kronor förra året gick arbetsskadeförsäkringen plus med 424 miljoner kronor.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Över 20 miljoner till Unionens medlemmar

  Förra året delades nästan 24 miljoner kronor ut till medlemmar som fått hjälp av Unionens jurister i försäkringsärenden.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Färre anmäler sjukdom av jobbet

  Bland kvinnor är fortfarande den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar organisatoriska och sociala problem. Men under fjolåret minskade den siffran med 17 procent.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  Sjukskrivna drabbas när företag trotsar ny lag

  Arbetsgivare som struntar i sitt rehabansvar för sjukskrivna medarbetare riskerar inget straff. I stället kan den sjuka gå miste om sin sjukpenning. Det hände mellanchefen Göran.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Hockeyspelande revisor får nobben i rätten

  Normalt är du skyddad om du skadar dig under arbetstid. Men inte om du gör illa dig under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition, enligt en dom från kammarrätten i Jönköping.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.