Annons
Annons

Arbetssökande mer nöjda med privata arbetsförmedlare

Publicerad 19 juni 2013, kl 12:28

Vem är bäst på att förmedla jobb? Det finns inga belägg för att privata utförare skulle ha större framgång än Arbetsförmedlingen. Däremot träffar de sina arbetssökande oftare och individanpassar sina möten i större mån än myndigheten.

Arbetsförmedlingen har i många år kritiserats för låg produktivitet och bristande förmåga att få ut människor i jobb. För sex år sedan inleddes försök med privata aktörer som komplement till myndighetens egen verksamhet, vilket succesivt har ökat. Förra året levererade privata aktörer tjänster till 121 000 deltagare. Men har de bidragit till en ökad effektivitet? Det diskuterades under ett seminarium på onsdagen.

I en ny skrift från SNS har man jämfört privata aktörer, anlitade av Arbetsförmedlingen och Arbetsförmedlingens egna arbete med jobbsökande och arbetsinriktad rehabilitering. Resultatet visar att man inte kan se några övergripande skillnader. Man fann dock skillnader för olika grupper. De privata förmedlarna lyckades  bättre med att få ut utrikesfödda i arbete. De arbetssökande hade även mer kontakt med sin arbetsförmedlare och var mer nöjda med resultatet. Däremot lyckades Arbetsförmedlingen bättre med att få ut unga i jobb.

- Jag är inte förvånad över att det inte är någon större skillnad i resultat. Både privata och offentliga arbetsförmedlare besitter en bred kompetens, sade Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

I dag finns många privata aktörer på marknaden. Många seriösa, men även en del som inte startat verksamhet för den goda sakens skull.

- Det är inte lätt att bedöma de förmedlare  som inte är seriösa. Vi kan få signaler från före detta medarbetare från oseriösa företag, eller kunder som är missnöjda. Men vi har själva ingen möjlighet att stå bredvid och granska. Det skulle kosta för mycket pengar. I Australien och Storbritannien går man mot allt färre aktörer, vilket jag tror är en god idé då man kan hålla bättre koll, sade Clas Olsson.

Även om man kan mäta de jobbsökandes möjlighet att få jobb via privat eller offentlig arbetsförmedling är det svårt att räkna ut en exakt kostnad. Arbetsförmedlingen har idag inget mätverktyg som visar hur mycket tid man lägger ned på varje kund.
- Marknaden är för ung för att man ska kunna se alla effekter än. I dag kan man mäta hur många som kommer ut i arbete, men till vilken peng? Det är skattebetalarna som betalar och de vill nog se vad det är de betalar för, sade Bettina Kashefi, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Samtalsgrupp minskar risk för utmattning

  Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

  Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.

 • Läs även...

  Unionen på Volvo: Ingen fara för jobben

  Volvo Cars ledning och den kinesiska fordonstillverkaren Geely Automobile diskuterar att slå ihop bolagen. Unionens klubbordförande tror inte att en sammanslagning skulle hota de svenska jobben.

 • Läs även...

  Anställda på Ryanair omplaceras

  Samtliga Unionenmedlemmar anställda av Ryanair på Skavsta har erbjudits placeringar på andra baser runt om i Europa. Visstidsanställd markpersonal på flygplatsen får däremot inte sina kontrakt förlängda.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.