Annons
 • Idag koras Unionens jobbhjältar. Foto: Colourbox

Årets jobbhjältar prisades

Publicerad 28 maj 2018, kl 16:03

En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

Årets uppstickare är en utmärkelse som ges till en person som nått framgång i en facklig fråga på kort tid och det har August Tapojärvi, som är ordförande i Unionenklubben på Radiotjänst i Kiruna. När en utredning om Radiotjänst föreslog att företaget skulle läggas ned lade August ned enorm tid på att driva opinion, träffa politiker och vara synlig i media för att ändra beslutet.

– Att engagera sig fackligt har aldrig varit ett val för mig. Vi jobbar 40 timmar i veckan och har då en arbetsgivare som leder och fördelar arbetet. Om jag och mina kollegor inte engagerar oss fackligt så har vi ingen möjlighet att påverka den här stora delen av våra liv, säger August Tapojärvi.

Kampen om Radiotjänst blev större än bara en arbetsplats. Den kom att handla om en hel stad. Många arbetstillfällen skulle försvinna från en redan obalanserad arbetsmarknad. Och politikerna lyssnade på August och Unionenklubben, först de lokala, sedan de regionala. Till slut gav även regeringen ett löfte om statliga ersättningsjobb till Kiruna.

– Vi insåg i klubben att nedläggningen av Radiotjänst skulle få effekter i ett större perspektiv och då är det läge att hålla ihop. Den svåra prövningen gav oss sammanhållning, men vi fick stor hjälp av politiker, media och inte minst Unionen regionalt och centralt.

För August Tapojärvi är priset som årets uppstickare inte bara ett kvitto på att man visar uppskattning för hans och klubbens kamp för Radiotjänst utan också ett sätt att visa upp det lokala fackliga engagemanget.

– Det är så viktigt att visa att man kan göra skillnad. Investeringen i svett och tårar som vi gjorde gav resultat. Vi satte bollen i rullning och fick gehör på högsta nivå.

Årets eldsjäl är en utmärkelse för dagligt fackligt arbete utöver det vanliga och tilldelas Ingela Permats, som är arbetsplatsombud på Åkerströms. Trots neddragningar och omorganisation har hon lyckats engagera fler medlemmar, arbetsmiljöombud och arbetsplatsombud på jobbet.

– Det skrämmer mig att så många inte vet vad facket står för. Vi försäkrar bilen och huset men inte oss själva. Om det händer dig någonting på jobbet, att du till exempel blir uppsagd så går många ihop och hjälper till, den solidariteten kommer inte från ingenstans, den har en historia. Vi har semester, föräldraledighet och löneökningar för att facket har jobbat för det tidigare. Det försöker jag att förmedla, säger Ingela Permats.

Hur hon lockar fler anställda att engagera sig vet hon inte riktigt. Men sedan 2016 fick Åkerströms en ny ledning och ägare, som ser positivt på facket och det har bidragit till att det är lättare att få personalen att ansluta sig.

– Det är kul att jag blir uppmärksammad för att jag vågar säga vad jag tycker och känner till min arbetsgivare.  Det är inte alltid man stannar upp och tänker att man gjort något bra.

Årets nytänkare lever efter Unionens motto ”allt kan bli bättre” vilket kan innebära nya arbetssätt, strategier eller samarbeten som ger goda resultat. I år tilldelas priset personalklubben i Ving/TCNE som med hjälp av digitala enkäter har hittat ett effektivt sätt att hämta in medlemmars synpunkter för att lyfta viktiga frågor. Med digital röstning har dessutom antalet röster dubblerats och valförfarandet effektiviserats.

– Jag tror att jobbet med klubben har gått så bra för att vi har en bra relation med företaget. Vi får gehör för de frågor vi tar upp och det märker medlemmarna. I höstas skickade vi till exempel ut en enkät och frågade vilka frågor medlemmarna ville att vi i styrelsen skulle fokusera på under året. Svaren blev exempelvis lön, pension och friskvårdsbidrag. Vi bjöd in en pensionsexpert som föreläste och förhandlade upp friskvårdsbidraget och det blev ett tydligt kvitto och återkoppling till medlemmarna, säger Sara Welén, som är styrelseledamot i personalklubben i Ving/TCNE.

En av klubbens största utmaningar är att få tiden att räcka till. De jobbar ständigt med att fördela arbetsuppgifterna mellan styrelsemedlemmarna, så att en person inte ska sitta med all information eller all arbetsbörda.

– Att få det här priset känns jätteroligt. Det vi gjort är för medlemmarnas skull. Redan innan vi visste att vi fått priset hade vi bjudit in två coacher från Unionen som ska ha en workshop om hur vi kan jobba på ett bra sätt med klubben, så det känns som en extra present till medlemmarna. Men sen känns det så klart extra kul att vi blir uppmärksammade från Unionen också.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots nya jobb: Fortsatt ovisshet i Kiruna

  Kiruna utlovas minst 120 nya jobb för att ersätta jobb som försvinner när Radiotjänst läggs ned. Men den satsningen räcker knappast – i dag jobbar 280 personer på företaget.

 • Läs även...

  Jenny såg till att fyra visstidare fick fasta jobb

  ”Har man verkligen rätt att säga upp mig?” undrade en visstidsanställd medlem i ett mejl till fackklubben på Fiskarhedenvillan.
  Sedan klubbens sekreterare Jenny Ekeblad tagit tag i frågan fick snart fyra visstidsanställda fast jobb på företaget

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Här är Unionens nya styrelse

  Det blir oförändrat i Unionens topp. Det står klart sedan förbundets kongress beslutat att gå på valberedningens linje.

 • Läs även...

  Unionen ändrar stadgar om demokrati

  Det räcker inte längre att värna demokratiska principer – det krävs aktiv handling. Det anser Unionens kongress som beslutat att ändra förbundets portalparagraf till att ”verka” för demokrati. Ordförande Martin Linder berättar varför det är ett viktigt beslut.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.