Annons
 • Idag koras Unionens jobbhjältar. Foto: Colourbox

Årets jobbhjältar prisades

Publicerad 28 maj 2018, kl 16:03

En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

Årets uppstickare är en utmärkelse som ges till en person som nått framgång i en facklig fråga på kort tid och det har August Tapojärvi, som är ordförande i Unionenklubben på Radiotjänst i Kiruna. När en utredning om Radiotjänst föreslog att företaget skulle läggas ned lade August ned enorm tid på att driva opinion, träffa politiker och vara synlig i media för att ändra beslutet.

– Att engagera sig fackligt har aldrig varit ett val för mig. Vi jobbar 40 timmar i veckan och har då en arbetsgivare som leder och fördelar arbetet. Om jag och mina kollegor inte engagerar oss fackligt så har vi ingen möjlighet att påverka den här stora delen av våra liv, säger August Tapojärvi.

Kampen om Radiotjänst blev större än bara en arbetsplats. Den kom att handla om en hel stad. Många arbetstillfällen skulle försvinna från en redan obalanserad arbetsmarknad. Och politikerna lyssnade på August och Unionenklubben, först de lokala, sedan de regionala. Till slut gav även regeringen ett löfte om statliga ersättningsjobb till Kiruna.

– Vi insåg i klubben att nedläggningen av Radiotjänst skulle få effekter i ett större perspektiv och då är det läge att hålla ihop. Den svåra prövningen gav oss sammanhållning, men vi fick stor hjälp av politiker, media och inte minst Unionen regionalt och centralt.

För August Tapojärvi är priset som årets uppstickare inte bara ett kvitto på att man visar uppskattning för hans och klubbens kamp för Radiotjänst utan också ett sätt att visa upp det lokala fackliga engagemanget.

– Det är så viktigt att visa att man kan göra skillnad. Investeringen i svett och tårar som vi gjorde gav resultat. Vi satte bollen i rullning och fick gehör på högsta nivå.

Årets eldsjäl är en utmärkelse för dagligt fackligt arbete utöver det vanliga och tilldelas Ingela Permats, som är arbetsplatsombud på Åkerströms. Trots neddragningar och omorganisation har hon lyckats engagera fler medlemmar, arbetsmiljöombud och arbetsplatsombud på jobbet.

– Det skrämmer mig att så många inte vet vad facket står för. Vi försäkrar bilen och huset men inte oss själva. Om det händer dig någonting på jobbet, att du till exempel blir uppsagd så går många ihop och hjälper till, den solidariteten kommer inte från ingenstans, den har en historia. Vi har semester, föräldraledighet och löneökningar för att facket har jobbat för det tidigare. Det försöker jag att förmedla, säger Ingela Permats.

Hur hon lockar fler anställda att engagera sig vet hon inte riktigt. Men sedan 2016 fick Åkerströms en ny ledning och ägare, som ser positivt på facket och det har bidragit till att det är lättare att få personalen att ansluta sig.

– Det är kul att jag blir uppmärksammad för att jag vågar säga vad jag tycker och känner till min arbetsgivare.  Det är inte alltid man stannar upp och tänker att man gjort något bra.

Årets nytänkare lever efter Unionens motto ”allt kan bli bättre” vilket kan innebära nya arbetssätt, strategier eller samarbeten som ger goda resultat. I år tilldelas priset personalklubben i Ving/TCNE som med hjälp av digitala enkäter har hittat ett effektivt sätt att hämta in medlemmars synpunkter för att lyfta viktiga frågor. Med digital röstning har dessutom antalet röster dubblerats och valförfarandet effektiviserats.

– Jag tror att jobbet med klubben har gått så bra för att vi har en bra relation med företaget. Vi får gehör för de frågor vi tar upp och det märker medlemmarna. I höstas skickade vi till exempel ut en enkät och frågade vilka frågor medlemmarna ville att vi i styrelsen skulle fokusera på under året. Svaren blev exempelvis lön, pension och friskvårdsbidrag. Vi bjöd in en pensionsexpert som föreläste och förhandlade upp friskvårdsbidraget och det blev ett tydligt kvitto och återkoppling till medlemmarna, säger Sara Welén, som är styrelseledamot i personalklubben i Ving/TCNE.

En av klubbens största utmaningar är att få tiden att räcka till. De jobbar ständigt med att fördela arbetsuppgifterna mellan styrelsemedlemmarna, så att en person inte ska sitta med all information eller all arbetsbörda.

– Att få det här priset känns jätteroligt. Det vi gjort är för medlemmarnas skull. Redan innan vi visste att vi fått priset hade vi bjudit in två coacher från Unionen som ska ha en workshop om hur vi kan jobba på ett bra sätt med klubben, så det känns som en extra present till medlemmarna. Men sen känns det så klart extra kul att vi blir uppmärksammade från Unionen också.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Robotarna börjar ta våra jobb

  Många av de jobb som tidigare utförts av människor görs i dag av robotar. Det visar en undersökning som Unionen har gjort. Nu kräver förbundet att arbetsgivarna tar större ansvar för sina anställdas kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Trots nya jobb: Fortsatt ovisshet i Kiruna

  Kiruna utlovas minst 120 nya jobb för att ersätta jobb som försvinner när Radiotjänst läggs ned. Men den satsningen räcker knappast – i dag jobbar 280 personer på företaget.

 • Läs även...

  Jenny såg till att fyra visstidare fick fasta jobb

  ”Har man verkligen rätt att säga upp mig?” undrade en visstidsanställd medlem i ett mejl till fackklubben på Fiskarhedenvillan.
  Sedan klubbens sekreterare Jenny Ekeblad tagit tag i frågan fick snart fyra visstidsanställda fast jobb på företaget

 • Läs även...

  De är årets jobbhjältar

  Modiga, påhittiga och värvande. Varje år uppmärksammar Unionen förtroendevalda och klubbar som gjort något utöver det vanliga. Här är årets tre vinnare!

 • Läs även...

  SLF och Unionen går samman

  Den 1 juni slås Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) och Unionen ihop. Ett medlemskap i SLF övergår då automatiskt till Unionen.

 • Läs även...

  Färre är med i facket

  Utvecklingen fortsätter – färre väljer att vara med i facket. Minskningen är störst bland arbetare och utrikesfödda. Det visar en ny rapport om den fackliga medlemsutvecklingen.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.