Annons
Annons
 • Idag koras Unionens jobbhjältar. Foto: Colourbox

Årets jobbhjältar prisades

Publicerad 28 maj 2018, kl 16:03

En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

Årets uppstickare är en utmärkelse som ges till en person som nått framgång i en facklig fråga på kort tid och det har August Tapojärvi, som är ordförande i Unionenklubben på Radiotjänst i Kiruna. När en utredning om Radiotjänst föreslog att företaget skulle läggas ned lade August ned enorm tid på att driva opinion, träffa politiker och vara synlig i media för att ändra beslutet.

– Att engagera sig fackligt har aldrig varit ett val för mig. Vi jobbar 40 timmar i veckan och har då en arbetsgivare som leder och fördelar arbetet. Om jag och mina kollegor inte engagerar oss fackligt så har vi ingen möjlighet att påverka den här stora delen av våra liv, säger August Tapojärvi.

Kampen om Radiotjänst blev större än bara en arbetsplats. Den kom att handla om en hel stad. Många arbetstillfällen skulle försvinna från en redan obalanserad arbetsmarknad. Och politikerna lyssnade på August och Unionenklubben, först de lokala, sedan de regionala. Till slut gav även regeringen ett löfte om statliga ersättningsjobb till Kiruna.

– Vi insåg i klubben att nedläggningen av Radiotjänst skulle få effekter i ett större perspektiv och då är det läge att hålla ihop. Den svåra prövningen gav oss sammanhållning, men vi fick stor hjälp av politiker, media och inte minst Unionen regionalt och centralt.

För August Tapojärvi är priset som årets uppstickare inte bara ett kvitto på att man visar uppskattning för hans och klubbens kamp för Radiotjänst utan också ett sätt att visa upp det lokala fackliga engagemanget.

– Det är så viktigt att visa att man kan göra skillnad. Investeringen i svett och tårar som vi gjorde gav resultat. Vi satte bollen i rullning och fick gehör på högsta nivå.

Årets eldsjäl är en utmärkelse för dagligt fackligt arbete utöver det vanliga och tilldelas Ingela Permats, som är arbetsplatsombud på Åkerströms. Trots neddragningar och omorganisation har hon lyckats engagera fler medlemmar, arbetsmiljöombud och arbetsplatsombud på jobbet.

– Det skrämmer mig att så många inte vet vad facket står för. Vi försäkrar bilen och huset men inte oss själva. Om det händer dig någonting på jobbet, att du till exempel blir uppsagd så går många ihop och hjälper till, den solidariteten kommer inte från ingenstans, den har en historia. Vi har semester, föräldraledighet och löneökningar för att facket har jobbat för det tidigare. Det försöker jag att förmedla, säger Ingela Permats.

Hur hon lockar fler anställda att engagera sig vet hon inte riktigt. Men sedan 2016 fick Åkerströms en ny ledning och ägare, som ser positivt på facket och det har bidragit till att det är lättare att få personalen att ansluta sig.

– Det är kul att jag blir uppmärksammad för att jag vågar säga vad jag tycker och känner till min arbetsgivare.  Det är inte alltid man stannar upp och tänker att man gjort något bra.

Årets nytänkare lever efter Unionens motto ”allt kan bli bättre” vilket kan innebära nya arbetssätt, strategier eller samarbeten som ger goda resultat. I år tilldelas priset personalklubben i Ving/TCNE som med hjälp av digitala enkäter har hittat ett effektivt sätt att hämta in medlemmars synpunkter för att lyfta viktiga frågor. Med digital röstning har dessutom antalet röster dubblerats och valförfarandet effektiviserats.

– Jag tror att jobbet med klubben har gått så bra för att vi har en bra relation med företaget. Vi får gehör för de frågor vi tar upp och det märker medlemmarna. I höstas skickade vi till exempel ut en enkät och frågade vilka frågor medlemmarna ville att vi i styrelsen skulle fokusera på under året. Svaren blev exempelvis lön, pension och friskvårdsbidrag. Vi bjöd in en pensionsexpert som föreläste och förhandlade upp friskvårdsbidraget och det blev ett tydligt kvitto och återkoppling till medlemmarna, säger Sara Welén, som är styrelseledamot i personalklubben i Ving/TCNE.

En av klubbens största utmaningar är att få tiden att räcka till. De jobbar ständigt med att fördela arbetsuppgifterna mellan styrelsemedlemmarna, så att en person inte ska sitta med all information eller all arbetsbörda.

– Att få det här priset känns jätteroligt. Det vi gjort är för medlemmarnas skull. Redan innan vi visste att vi fått priset hade vi bjudit in två coacher från Unionen som ska ha en workshop om hur vi kan jobba på ett bra sätt med klubben, så det känns som en extra present till medlemmarna. Men sen känns det så klart extra kul att vi blir uppmärksammade från Unionen också.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fick arbetsgivaren att tänka om - prisas

  Arbetsgivaren såg inte poängen med en egen fackklubb, men de anställda på Strongpoint gav sig inte. Nu har klubben utsetts till Årets uppstickare, en av kategorierna i priset Årets jobbhjältar som delas ut av Unionen.

 • Läs även...

  3 tecken på att vi går mot ljusare tider

  Det finns tydliga tecken på att vi snart går mot ljusare tider. Nästa år sjunker arbetslösheten, smittspridningen minskar och BNP ökar, enligt flera prognoser.

 • Läs även...

  Äldre får rätt att plugga längre

  Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Bra, men inte nog, anser Unionen som också vill se ett höjt bidrag.

 • Läs även...

  Pensionstvist: Fujitsu krävs på 1,8 miljoner

  Två anställda på Fujitsu fick under tio års tid för lite tjänstepension inbetald. Sammanlagt rör det sig om 1,8 miljoner kronor, hävdar Unionen som stämt företaget.

 • Läs även...

  Många jobbar på fritiden

  Många tjänstemän är tillgängliga för jobbet även på fritiden. Det kan orsaka stress och psykisk ohälsa. Men det finns lösningar för att sätta gränser: På Volkswagen stänger arbetsgivaren av de anställdas mobiler.

 • Läs även...

  Medlemsförmåner ryker i Unionens omorganisation

  Studiestödet och det rabatterade medlemskapet försvinner när Unionen omorganiserar. Förbundets tillförordnade kanslichef tror dock inte att neddragningarna bland Unionens anställda kommer att påverka medlemmarna – just nu.