Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

3 300 varslas på Volvo

2 700 anställda varslas om uppsägning på Volvo Personvagnar i Sverige. Ytterligare 600 kommer att sägas upp utomlands, och 700 konsulter kommer att försvinna. Sören Carlsson, ledamot i klubbstyrelsen i Göteborg, berättar att företaget redan är inne i förhandling om ett tidigare varsel.
Linda Svensson Publicerad 8 oktober 2008, kl 11:41
Volvo Personvagnar varslar 3 300 anställda om uppsägning.

- Det här kommer att kännas. Hur ska vi kvalitetssäkra produkten? Det går käpprätt åt ett annat håll, säger Thomas Ivonen Unionens klubbordförande på Volvo PV i Skövde.

De fackliga företrädarna på Volvo har anat att något var på gång. För drygt en vecka sedan rapporterade flera medier om kommande varsel på drygt tusen personer. Då ville Volvo PV:s ledning inte bekräfta uppgifterna. I dag vid en presskonferens meddelade man att varslet blir större än någon anat - totalt 3 300 personer samt 700 konsulter.

I Sverige kommer 2 000 arbetare och 700 tjänstemän att sägas upp. Det betyder att Volvo PV i år vill säga upp totalt 3 900 personer. I juni lades nämligen ett varsel på 1 200 anställda. Förhandlingarna kring det är ännu inte avslutade.

- Vi har kommit halvvägs. Vi har kommit överens om organisationen, men inte kommit till några övertalighetslistor, säger Sören Carlsson, ledamot i klubbstyrelsen på Volvo PV i Göteborg.

Göteborg är återigen den ort som kommer att drabbas hårdast. 580 tjänstemän är uppgiften som Sören Carlsson fått.

- Vad ska vi göra? Eller vad ska vi inte göra? Det är frågan.

- Jag tror visst att Volvo har en framtid. Vi måste bestämma oss för vilka bilar vi ska bygga, och sluta göra så jävla många. Vi har bra bilar och bra personal.

Varslet kommer bara en vecka efter att den britten Stephen Odell tillträtt som vd. Men Sören Carlsson tror på den nya ledningen.

- Det kommer att bli tusen procent bättre. Han är rätt man just nu. Fredrik Arp var vd hos oss i tre år, jag har inte träffat honom en enda gång. Odell träffade jag och pratade med utanför matsalen förra veckan.

Volvo Personvagnar hade 17 600 anställda i Sverige i början av året.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.