Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Alkoholen fortfarande stort problem i arbetslivet

Kollegornas alkoholkonsumtion orsakar oro på jobbet, visar en ny undersökning. Det senaste året har hälften av de anställda oroat sig för någon på arbetsplatsen på grund av alkohol. Många upplever också att kollegor inte kan sköta jobbet på grund av att de druckit.
Niklas Hallstedt Publicerad 11 november 2013, kl 13:02
Alkohol på jobbet

Alkoholen är tveklöst den drog som orsakar mest problem. Fler än var tredje i undersökningen svarar ja på frågan om det händer att personer på jobbet inte är arbetsföra på grund av att de druckit alkohol. Höga men inte sensationella siffror, konstaterar Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna som gjort undersökningen.

- Det var ungefär samma siffror som när vi gjorde motsvarande enkät 2010. Tyvärr ser det ut så här på våra arbetsplatser. Men man ska inte stirra sig blind på siffran.  Det visar bara att man måste jobba ännu mer förebyggande.

Många oroar sig för kollegor som dricker. Det har drygt hälften av alla av den som deltog i enkäten gjort under det senaste året.

- Det här måste man ta på allvar. Det går åt mycket energi för att man i arbetslivet inte tar tag i de här problemen och agerar även om det bara är en person på en arbetsplats som har det här problemet orsakar det mycket oro och mycket tidsspill för väldigt många människor.

Ett glädjande resultat i undersökningen är dock att de flesta upplever att det finns, tvärt emot vad som ofta sägs, en tolerans mot dem som väljer att inte dricka alkohol. Över 90 procent av alla säger att det går bra att vara nykter utan att det känns obekvämt när jobbet ordnar sociala aktiviteter där alkohol förekommer.

De flesta arbetsplatser har riktlinjer för bruk av alkohol. Däremot är det betydligt färre som har någon policy för exempelvis spel.

- Vi tycker absolut att det behövs, framförallt för att en policy i sig är förebyggande. En policy underlättar också för alla att agera vid problem.  Dessutom ska man se på de här frågorna på ett liknande sätt. Därför bör man ha något vi kallar för en skadligt bruk-policy, säger Ingela Eriksson.

Undersökningen bygger på en enkät besvarad av runt 2 500 anställda. Bortfallet i undersökningen är dock stort eftersom enkäten skickats till över 20 000 anställda i cirka 8 500 företag.  Alna arbetar med frågor som rör alkohol, läkemedel, droger, spel och annat skadligt bruk i arbetslivet.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.