Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Åmotfors förlorar 91 arbetstillfällen

Norskägda Kongsberg tänker lägga ned bilsätestillverkningen i Åmotfors och flytta den till Polen. De anställda är besvikna och arga.
Publicerad 16 oktober 2007, kl 12:00
- Vi har lagt ned ett stort engagemang i företaget och som tack får vi att företaget försvinner, säger Tom Ervik, Sifklubbens ordförande.
Enligt Nya Wermlands-Tidningen har Magnus Biesse, vd för Kongsberg Automotive i Sverige, sagt att de anställda i Åmotfors är de mest effektiva i hela koncernen. Med fantastiskt resultat, bra kvalitet och leveransprecision.
- Vi har förbättrat vår produktivitet med tio procent varje år under de senaste fyra åren, säger Tom Ervik.
Ändå har nu ledningen beslutat flytta produktionen av värmesitsar till Polen, där lönekostnaderna uppges vara en fjärdedel av de svenska.
Värmesitsar har tillverkats i Åmotfors med omnejd sedan ett trettiotal år. I mitten av 1990-talet köptes fabriken i Åmotfors upp av Kongsberg. Som mest var 300 anställda vid fabriken. Några år senare inleddes en flytt av hantverket som innebär montering av värmesitsarnas kablar till Polen.
- Överflyttningen gjordes under en rad år, där anställda hjälpte till med stort engagemang för att lära upp personalen där, för att sedan bli av med sina jobb och känna sig lurade, säger Tom Ervik.
- Nu vill man flytta över det maskinella och lägga ned här, och hoppas då på att några ur personalen ska följa med till Polen för att lära upp dem där. Men nu är det slut på engagemanget så jag tror inte någon kommer att ställa upp på det.
De mbl-förhandlingar som hållits har inte ändrat ledningens beslut.
- Både vi och löntagarkonsulten anser att det är ett felaktigt beslut med tanke på riskerna. Att flytta en hel verksamhet till en enhet där man inte kan processen är mycket svårare än företaget tror, säger Tom Ervik.
- Det vi har är maskiner som är skräddarsydda för den här produktionen och då måste man också ha särskild kompetens för att underhålla maskinerna och utveckla dem vidare. Så nu hänger företagets framtid på en tunn tråd.
Produktionen i Åmotfors, i västra Värmland, ska vara nedlagd inom ett år men många är redan nu på väg till andra jobb.
- Tjugosex har hittat andra jobb och sagt upp sig, däribland jag själv. Så om en månad är Sifklubben halverad, säger Tom Ervik.
Vd:n har utlovat ett omställningspaket för varje anställd. Vad innebär det?
- Det är bara enligt omställningsavtalet, som hjälp av Trygghetsrådet, och sedan en skruttpeng i kompensation. Vi har sagt, både från fackens och löntagarkonsultens sida, att nu måste man öppna plånboken för att motivera folk. Men det man erbjuder är tjugo procents påslag på lönen fram till semester för de flesta, vilket är något vi fnyser åt.
- Sedan sticker det i ögonen på oss att Kongsberg nu beslutat köpa ett stort företag, Global Motion Systems med 8 000 anställda över hela världen, som gör liknande saker som vi. Folk är förbaskade på det. Man har inte råd att ge oss ett öre extra, men råd att köpa det här företaget har man.

ANITA TÄPP

Kongsberg Automotive är en av världens ledande leverantörer av sitsar till bilar. Företaget har cirka 2 800 anställda i tjugo länder i världen. Fabriken i Åmotfors levererar värmesitsar åt bland andra Saab och Volvo.




Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.