Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Apoteksanställda får omställningsavtal

11 000 medarbetare går en osäkrare framtid till mötes när Apotekets monopol nästa år upphör och utsätts för konkurrens. Redan nu vet 196 på Kundcentrum i Uppsala att de mister jobbet då. Nu finns avtalet som ger Apotekets personal stöd vid omställningen.
Bengt Colling Publicerad 10 november 2008, kl 10:21

Den borgerliga regeringen tog initiativ till att avskaffa Apotekets monopol. En statlig utredare har gett regeringen en rad förslag till hur det ska gå till. Riksdagsbeslut om hela omställningen väntas i vår. Halvårsskiftet 2009 kan bli datum för övergången. Apotekets ledning och anställda vet inte exakt vad den innebär men måste förbereda sig.

I början av september kom beslutet att stänga det ena av Apotekets två Kundcentrum, det i Uppsala, och att dess verksamhet tas över av det i Kalmar. Ett 40-tal unionare är bland de 196 som blir utan jobb, ett av de största varslen på länge i Uppsala. Distansapoteken i Sollefteå och Boden stängs och läkemedelstillverkaren APL minskar personalen, liksom en del lokala apotek.

För att underlätta konkurrensutsättningen ska Apoteket sälja lokala apotek i grupper, eller kluster som den administrativa jargongen lyder. Nya uppstickare kan konkurrera om delar av sortimentet.

Det kan lika gärna bli fler som färre jobb i branschen, även om många mister sitt nuvarande.

- När det ska bli en så stor omställning är det viktigt att man som anställd vet att man blir så omhändertagen man kan bli, säger Anna Ekergren, Unionens klubbordförande vid Apotekets Kundcentrum i Kalmar, om omställningsavtalet ApoNova som hon varit med och förhandlat fram.

Den som inte kan omplaceras till annan tjänst erbjuds gå in i ApoNova i utbyte mot att avsäga sig sin företrädesrätt till återanställning. I ApoNova får man stöd att söka jobb, medan man fortfarande är anställd under en annan chef för att slippa gå tillbaka till sin gamla arbetsplats. I utbyte mot förlängd arbetsbefriad uppsägningstid ska man söka jobb aktivt och delta i Trygghetsrådets aktiviteter eller studera i upp till tre månader. Den som har sökt en utbildning kan i vissa fall säga upp sig tidigare och få en ekonomisk snabbhetspremie -  halva lönen kvar om man slutar direkt vid uppsägningen och en mindre del ju senare det sker.

- Att delta i ApoNova är helt frivilligt, men om man inte går in där blir det vanlig uppsägning enligt las och då är det inte säkert att man kan bli arbetsbefriad och sådant, säger Anna Ekergren.

- Men avtalet är också tänkt att kunna användas om ett lokalt apotek till exempel drar ned från tjugo till tio anställda. Då ska jag kunna anmäla direkt att jag är egenvårdare, eller tekniker som det också kallas, jag har jättelång anställning men vill sluta och gå vidare i livet. Då kan jag anmäla mig frivilligt till ApoNova och bli uppsagd på grund av arbetsbrist, så att någon längre ned på listan kanske får stanna kvar i stället. 

Företaget betalar hela kostnaden för stödverksamheten i ApoNova men kan också använda TRR Trygghetsrådet som resurs.

  

Fakta

  • Helstatliga Apoteket AB har 11 000 medarbetare vid drygt 900 apotek, distansapotek, sjukhusapotek, två kundcentrum för information och rådgivning med tillsammans fem miljoner ärenden per år, läkemedelstillverkaren APL, huvudkontor samt 890 apoteksombud.
  • 100 miljoner kundbesök omsätter årligen 40 miljarder kronor och lämnade senast 588 miljoner kronor i rörelseresultat.
  • 300 unionare har apotekskollegor i Farmaciförbundet, Sveriges Farmacevtförbund och Sveriges Ingenjörer.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.