Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsförmedlingen parkerar jobbgarage

Arbetsförmedlingens generaldirektör Clas Olsson stoppar projektet med de så kallade "jobbgaragen" som skulle minska utanförskapet bland unga i utsatta områden.
Ola Rennstam Publicerad 8 oktober 2013, kl 14:26
Garage

Jobbgaragen var ett av den förre generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist hjärteprojekt. Tanken var att ett tiotal jobbgarage skulle startas i utsatta områden runtom i bland annat i Angered norr om Göteborg, Gottsunda i Uppsala och Fosie i Malmö för att få bort fler ungdomar från utanförskapet.

Målgruppen var personer mellan 16 och 24 år som varken studerar, arbetar eller finns i några system hos kommunen eller Arbetsförmedlingen. Uppsökare skulle leta upp unga och försöka få dem att besöka jobbgarage som erbjöd olika typer av hjälp med bland annat socialkonsulenter samt studie- och yrkesvägledare.

Enligt Svenska Dagbladet stoppar nu Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör Clas Olsson sin föregångares projekt med hänvisning till ekonomin. Ett jobbgarage har hunnit startas i Tensta och verksamheten där kommer att fortsätta till slutet av nästa år.

"Vi avbryter satsningen på de andra planerade jobbgaragen i avvaktan på en utvärdering av verksamheten i Tensta. Jag tycker att det är klokt att göra saker i lagom takt så får vi se om Jobbgarage är en bra ide", säger han till SvD.

Arbetsförmedlingens resurser har krympt inför nästa år och Clas Olsson påpekar att pengar som skulle ha lagts på Jobbgarage hade fått tas ifrån annan verksamhet. Om satsningen hade fullföljts så skulle prislappen ha blivit 60 miljoner kronor. Generaldirektören öppnar dock för att han kan komma att be regeringen om ett större anslag om jobbgaraget i Tensta skulle visa sig bli en succé.

Tidigare i veckan meddelade Arbetsförmedlingen att man kommer att skrota systemet med jobbcoacher för de nya arbetslösa, sedan man inte fått några pengar för detta i regeringens budget för 2014. Totalt berörs 2 600 arbetssökande. Övriga tjänster med jobbcoacher, som för närvarande omfattar 39 000 personer, blir kvar.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.