Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsmarknadskunskap på schemat

Behovet av kunskap kring arbetsmarknad och fackliga frågor bland landets unga har länge varit stort. I höst blir arbetsmarknadskunskap en del av samhällskunskapen på gymnasieskolan.
Kim Engstrand Lund Publicerad 23 maj 2011, kl 14:22

Förra året gjordes en undersökning bland gymnasieungdomar som visade att skolan brister i att informera och förbereda eleverna för arbetslivet. Bland annat ansåg 39 procent av eleverna att skolan inte informerat om vilka rättigheter och skyldigheter man har på arbetsmarknaden. Undersökningen genomfördes på uppdrag av det förbundsgemensamma projektet Arena Skolinformation, tillsammans med Sveriges Elevråds Centralorganisation.

I höst kommer arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö bli en del av samhällskunskapen för landets gymnasieelever. Oavsett program ska kunskaper om arbetslivet bli en del av undervisningen i kursen Samhällskunskap A.

- Unga behöver kunna mer om fackliga frågor. Förhoppningsvis kommer höstens gymnasiereform att förbättra undervisningen kring arbetsmarknadsfrågor. Intresset finns också, bara man gör det tillgängligt på ett intressant sätt, säger Johanna Lindell, chef för Arena Skolinformation.

Unionen var tidigt med och startade upp Arenagruppen vars målgrupp är 14-19-åringar. Organisationen har tagit fram kompletterande undervisningsmaterial om arbetslivet till lärare. Hittills har det beställts i över 60 000 exemplar och använts i fler än tusen klasser.

Arbetet med Unionens fackliga skolinformation började på allvar efter ett kongressbeslut 2008, när den före detta ledamoten i regionstyrelsen i Göteborg, Liza Eriksson, till slut fick gehör för sin hjärtefråga som väcktes på Sifs kongress 2004. Målet var att alla ungdomar bör få kunskaper om arbetsrätt och fackliga frågor när de ska ta steget ut i arbetslivet, "det är dags att gå från ord till handling", stod det i motionen.

- Medvetenheten om facket saknades. Jag kände att om unga inte blir intresserade från början händer ingenting alls sen, säger Liza Eriksson.

Unionen tillsatte en arbetsgrupp och Arena Skolinformation blev tidigt en viktig del i förbundets arbete för att sprida kunskap till skolorna.

- Arbetsmarknadsfrågor ur ett fackligt perspektiv är en viktig, gemensam angelägenhet. Därför driver vi det lyckosamma Arenaprojektet tillsammans med andra förbund, säger Hanna Brandt Gonzalez, tf kanslichef på Unionen.

En stor del av förbundets praktiska arbete med skolinformation sker ute i regionerna där man har möjlighet att vara ute och träffa elever och hålla föreläsningar.

- Jag är stolt över det vi gör och vi gör ett bra arbete för att nå ut, men det går givetvis alltid att göra mer. Alla säger jämt att unga kan så lite, men det behöver inte alltid vara hela förklaringen, säger Hanna Brandt Gonzalez.

Information kan vara svår att ta till sig när det rör saker som ligger långt fram i tiden. Det är viktigt att möta unga när behovet finns och när frågan är aktuell för dem, berättar Hanna Brandt Gonzalez.

I Västerås drivs ett skolprojekt vars syfte är att just komma ut och möta eleverna. Jobba i Västerås är en ekonomisk förening med ett tjugotal medlemmar som står för halva arbetsmarknaden i Västerås. Bland annat ingår länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, Swedbank, och storföretagen ABB och Bombardier Transportation. Nu har man inlett projektet med att besöka länets olika skolor för att tidigt påverka och informera barn och ungdomar om framtidens arbetsmarknad.

- Skolorna vill ha mer kontakt med arbetslivet. Vi vill måla kartan för eleverna och visa var jobben finns och vad som krävs av dem. Det är mycket ärligare att berätta det redan nu istället för att de ska få upptäcka det själva sedan. Vi vill bidra till en ökad kunskap om arbetsmarknaden, säger Björn Nordén, verksamhetsansvarig för Jobba i Västerås.

I juni planeras ett event på en skola där ett tiotal företag medverkar. Projektet ger även ut lektionsmaterial och kommer att starta hemsidan arbetsmarknadskunskap.se. Björn Nordén välkomnar även facket att komma och verka på samma spelplan.

- Om vi får är det självklart att vi vill vara med. Om vi kan medverka på samma arena med vår kompetens är det såklart jättebra, säger Anna-Karin Moberg, Unionens regionchef i Västerås.

Daniel Alenius, ombudsman och före detta ansvarig för studerandefrågor i Västerås är positiv till fler möten ute på skolorna.

- Skolinformation är en jätteviktig fråga för hela fackföreningsrörelsen. Däremot är det mycket godtyckligt vilken skola man besöker eftersom allt beror på vilka kontakter man har. Jag skulle gärna se att vi kunde göra mer och ha en ordentlig plan för besöken. Jag välkomnar lärare att ta kontakt med oss och höra av sig till regionkontoren om de vill att vi ska komma.

Läs mer:

- Arena skolinformation
- TCO Jobbkoll, för ungdomar på väg ut i arbetslivet.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.