Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bättre arbetslös än oviss

Det är bättre för hälsan att bli uppsagd än att ha kvar ett osäkert jobb, vid stora neddragningar på en arbetsplats. Det visar en ny studie av den stora bankkrisen på Island.
Linnea Andersson Publicerad 13 november 2013, kl 11:12

Den finansiella krisen på Island 2008 kom utan förvarning. Vare sig de bankanställda eller samhället i övrigt var beredda på att Islands hela ekonomi skulle förändras över en natt. Landets sammanlagda arbestlöshet steg från en procent 2008 till nio procent 2009. Trots att 20 procent av de bankanställda blev av med jobbet, mådde de uppsagda bäst. Hälsan var sämre hos de som fick vara kvar med osäkra anställningar, enligt forskning från universitetet i Reykavik.

I studien, som tidningen Arbetsliv tagit del av, har man undersökt trivsel och hälsa hos medarbetare i banksektorn, både under och efter krisen. Allra taskigast mådde kvinnorna som var kvar på företagen med en osäker framtid. Även de bankanställda som blev omplacerade hade ett sämre hälsotillstånd än de arbetssökande. Den grupp som hade allra bäst hälsa var de som förlorade jobbet men fick nya, säkra anställningar direkt.

Roger Mörtvik, samhällspolitik chef på TCO, tror att det är svårt att dra några generella slutsatser om andra branscher endast utifrån en studie. Dessutom påpekar han att banksektorn fick dåligt rykte efter den finansiella krisen.

- Det beror helt på vilka förutsättningarna är för dem som är kvar. Banksektorn var väldigt illa sedd efter krisen och de som var kvar hade varken särskilt stor arbetsro eller framtidstro och dåliga förutsättningar för att trivas.

- Det finns tidigare studier på stora omställningar i Sverige, som visar att de som har blivit uppsagda kan klara sig väldigt väl om de får stöd att komma vidare till ett nytt jobb och kan till och med uppleva det som ett lyft, säger Roger Mörtvik.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.