Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Blatteförmedlingen vill ändra attityder

Blatteförmedlingen är ett litet rekryteringsföretag med fokus på mångfald. 7 500 personer som vill ha jobb finns i databasen. Kollega gjorde ett besök i den lilla lokalen i Birkastan i Stockholm och träffade Ivan Daza, grundare.
Inge Josephson Publicerad 10 december 2008, kl 14:04
Ivan Daza

Blatteförmedlingen förmedlar jobb till invandrare och vill samtidigt förändra attityder. Invandrarbegreppet gillar man inte. Snarare förmedlar man jobb till personer med svenskt eller utländskt ursprung, som bor i Sverige och har andra kulturella kompetenser än den svenska.

Sedan Blatteförmedlingen startade 2006 har man förmedlat cirka 300 jobb om året till mångfaldsmedvetna arbetsgivare.

- Mest kvalificerade höglönejobb, säger Ivan Daza, grundare och drivande kraft bakom Blatteförmedlingen. Det är för sådana rekryteringar som arbetsgivare är beredda att betala.

De cirka 7 500 personer som Blatteförmedlingen har i sin databas behöver däremot inte betala för att registrera sig. Enligt Ivan Daza  finns mest akademiker och "karriärister" i databasen.

- Folk som vill något och som gillar förmedlingens ställningstagande: "If you want something - do it yourself!"

Den som registrerar sig i databasen kan få dagliga och gratis coachtips från Ivan. Man säger sig ha 95 procents "hitrate" på sina rekryteringar. Och man skulle kunna göra mycket mer om man var fler än de sju anställda.

Mycket i BF:s ideologi handlar om att man är sin egen lyckas smed.

- Om man ser en möjlighet är det upp till en själv att ta tag i den, säger Ivan. Lågkonjunkturen och miljön må vara stora problem, men de öppnar också för nya möjligheter som alltför få insett, säger Ivan.

Men han är också mycket kritisk mot hur invandrare behandlats i Sverige av myndigheter och arbetsgivare. Byråkrati, okunskap och attityder håller en stor del av invandrarna utanför arbetsmarknaden. Även om mångfald är en självklarhet i många företag återstår mycket förändringsarbete, enligt Ivan Daza.

På väggen i förmedlingens lokal hänger FN-stadgans artikel 23: "Everybody has a right to work".

- Man kan ju fråga sig varför vi kräver arbetstillstånd av invandrare samtidigt som vi skrivit under FN-stadgan, säger Ivan.

Han hävdar att unga invandrare, särskilt kvinnor, ofta är "vassare" än sina svenska jämnåriga för att man inte kunnat glida på den räkmacka som han menar att svenskarna har. Invandrarungdomarna har tvingats ta sig över mångdubbelt högre hinder på sin väg i livet, och har därför jobbat upp en drivkraft och passion som svenska ungdomar inte kan matcha. Problemet är att man inte kommer åt att visa vad man kan på grund av attityderna. Invandrare sorteras alltför ofta bort redan i rekryteringsprocessens inledning - på grund av namnet. Detta vill Blatteförmedlingen ändra på genom opinionsbildning mot arbetsgivare, rekryteringsföretag och myndigheter.

BF vill inte integrera invandrarna i företagen, man vill integrera företagen i samhället - i det här fallet Sverige som har ca 1,6 miljoner invandrare, enligt SCB. Företagen måste öppna ögonen för den stora gruppen invandrare, även för sina kvalificerade jobb. Några företag har börjat, till exempel SEB, som satt upp ett mätbart mål för sin mångfaldsrekrytering.

-Ikea har lyckats med mångfald i butiken men inte bland sina chefer. Och man vet inte varför, säger Ivan. Men man har inte ansträngt sig för att ta reda på varför.

Därför vill förmedlingen gärna koppla mångfalden till ren affärsnytta för företagen. Mer mångfald ger stärkt attraktionskraft. Därför är också Blatteförmedlingens andra stora affärsidé att sälja verktyget Mångfaldsbarometern till företag, myndigheter och även kommuner. Enligt BF:s informationsmaterial är verktyget är en sorts kvalitetssäkringstjänst. Barometern mäter hur mångfaldsarbetet går, visar brister och risker och föreslår åtgärder. Man mäter bland annat attityder, representativitet, åtgärder och kompetens utifrån ett mångfaldsperspektiv.

Blatteförmedlingen har som mål att börsinstroducera sig. Detta för att man också vill förändra börsen mot mer mångfald. Man har bra relation till Arbetsförmedlingen och samarbetar med dem i rekryteringsfrågor. BF arbetar också med bland annat bemanning, coachning, opinionsbildning och med bokutgivning

Fakta

Artikel 23 i FN-stadgan om de mänskliga rättigheterna

1. Envar har rätt till arbete, till fritt val av sysselsättning, till rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden och till skydd mot arbetslöshet.

2. Envar har utan åtskillnad rätt till lika lön för lika arbete.

3. Envar, som arbetar, har rätt till rättvis och tillfredsställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro och som, där så är nödvändigt, kompletteras med andra medel för socialt skydd.

4. Envar har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.