Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bli bättre på feedback

Att åka i väg på en kurs är inte lösningen för att utveckla ledar­skapet, säger Johan Bertlett, forskare vid Lunds universitet. Det är i relationen med medarbetarna din ledarskaps­förmåga fördjupas. Och för det krävs feedback.
Teres Hallman Publicerad 1 oktober 2013, kl 14:07

Johan BertlettJohan Bertletts forskning om ledarskap och medarbetarskap visar att det är kvaliteten på relationen mellan chef och medarbetare som är den enskilt viktigaste faktorn för hur arbetsklimatet utvecklas.

Att chefen spelar roll är ingen nyhet, däremot har det inte varit fokus på relationen mellan chefen och medarbetaren och hur man utvecklar den.

- Åker man i väg till en kursgård för att få input på ledarskapet så kanske det ger en bättre insikt om mig själv men problemet är att det inte är avstämt med dem det berör. Ledarskap är en process som omfattar både chef och medarbetare och alla är ansvariga för den.

För att få hjälp att få syn på den processen har Johan Bertlett utvecklat ett antal frågeställningar som både chefen och medarbetarna får svara på. De består av olika situationer där man får tänka sig in i hur man brukar reagera. En oberoende person, till exempel en extern konsult eller HR-personal, analyserar sedan svaren för att hitta situationer där det finns samsyn mellan chef och medarbetare och där den saknas. Analysen blir ett underlag som används för att diskutera ledarskapet och medarbetarskapet.

Men sedan är det viktigt att som chef ständigt sträva efter att få återkoppling på sitt sätt att leda. Johan Bertletts erfarenhet är att många är duktiga på att skapa en struktur för hur feedbacken ska gå till med tillhörande dokumentation, men det krävs mer.

- Man behöver inse att det handlar om att förbättra relationen med medarbetarna. För att få god återkoppling åt båda håll krävs tillit, öppenhet och respekt. Det största ansvaret ligger på chefen att ta initiativet att skapa en öppen kultur.

Vad det konkret handlar om är att gå ut och prata med medarbetarna och be dem om feedback, lyssna aktivt och stämma av vad man har hört. Slutligen tackar man för det som de har delat med sig av och det oavsett om man tycker att det var relevant eller rättvist.

- Det är också viktigt att man som chef berättar vad man tar till sig och har beslutat att ändra. Det får inte bli så att chefen processar själv och kommer på några förändringar utan att säga det. Alla är ansvariga för ledarskapsprocesserna och när chefen berättar vad hon eller han är beredd att göra kan man sedan fråga medarbetarna vad de i sin tur är beredda att göra.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.