Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Boliden ligger lågt om nya varsel

Koncernen informationschef Marcela Sylvander varken bekräftar eller dementerar uppgiften om att gruvbolaget planerar att näst intill halvera gruvbrytningen i Västerbotten nästa år till följd av en miljödom.<br />- Det är inga siffror vi gått ut med, säger hon.
Publicerad 10 maj 2006, kl 12:00
- Jag vet inte var du fått uppgiften ifrån. Men då har du nog dragit förhastade slutsatser. Vi har sagt att vi ska dra ner produktionen med tio procent från dagens produktionsnivåer nästa år. Det är den siffra vi gått ut med, säger Marcela Sylvander.
Så det handlar inte om någon neddragning till näst intill halva av dagens produktion? Kan du dementera det?
- Nej, jag vill inte dementera det. Men vad innebär näst intill halva produktionen? Nej, jag går inte in på några siffor, säger Marcela Sylvander.
I går berättade Siftidningen att Boliden planerar en kraftig neddragning av gruvbrytningen nästa år. Enligt uppgift skulle det innebära en näst intill halvering av den nuvarande produktionen.
Det på grund av en miljödom som försenar ett dammbygge där avfallet ska slutförvaras. I och med att de nuvarande dammarna börjar bli fulla måste produktionen minska så att utrymmet räcker tills en ny damm står klar.
Som en direkt följd av domen har Boliden beslutat senarelägga utbyggnaden av en fyndighet i området och 51 anställda varslats om uppsägning.
Om ytterligare varsel planeras vill Marcela Sylvander inte kommentera.
- Men vi har många projekt på gång och ökar prospekteringen, och då också i Boliden. Vi satsar på framtiden. Problemet är var vi ska göra av avfallet, säger hon.

ANITA TÄPP


Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.