Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Brist på återhämtning gör kvinnor sjuka

Kvinnor som känner sig utmattade och sällan är utvilade när de kommer till jobbet löper nästan tre gånger högre risk att drabbas av fysisk ohälsa. Det visar en ny doktorsavhandling om vikten av balans mellan arbete och återhämtning.
Susie Edlarsson Hjort Publicerad 30 december 2008, kl 11:05

- Återhämtning hamnar ofta långt ner på prioriteringslistan. Det behöver vara tomt i almanackan ibland och man måste inte alltid ersätta ett återbud med ett nytt åtagande, säger Ulrica von Thiele Schwarz, psykolog vid Previa och forskare på Stockholms universitet.

Det viktigaste resultatet av studien är att stress och belastning inte är farligt i sig, men att återhämtning är nödvändigt. Återhämtning behöver dock inte vara detsamma som vila. Det bästa är att vara fysiskt aktiv och att umgås med familj och vänner. Då kopplas tankarna bort från det som stressar.

- Sociala och kreativa aktiviteter har större effekt på återhämtningen än att bara vila. Att göra något annat än det man gör vanligtvis eller att växla om till en fysisk aktivitet. Det är också lättare att gå ner i varv efter ett fysiskt pass, säger Ulrica von Thiele Schwarz.

Syftet med avhandlingen var att studera olika aspekter av arbetsrelaterad hälsa och ohälsa bland anställda inom offentlig förvaltning. Eftersom 90 procent är kvinnor koncentrerades undersökningen på dem.

Höga krav och brist på inflytande på jobbet tillsammans med en större arbetsbelastning i hemmet bidrar till att kvinnor har svårt att återhämta sig. De utför både fler timmar betalt och obetalt arbete än män och bördan tycks dessutom öka med antalet barn.

- Kvinnor är ofta projektledare för AB Familjen med mer eller mindre ovilliga projektmedarbetare till sitt förfogande, säger Ulrica von Thiele Schwarz.

Men det är inte bara kvinnor som drabbas. Bristande återhämtning medför sannolikt en ökad risk även för män i olika yrkesgrupper. Det sammanvägda måttet för ohälsa yttrar sig som överbelastade kroppsliga system. Det är till exempel påverkan på hjärta/kärl, blodtryck, blodfetter, blodsocker, ämnesomsättning samt förhöjda stressnivåer som ligger kvar.

- Tidiga riskfaktorer är om man har svårt att släppa tankarna på jobbet efter arbetsdagen och under helgen. Och om man har sömnbesvär och inte känner sig utvilad till nästa arbetsdag så att man börjar på "minus", säger Ulrica von Thiele Schwarz.

Andra varningstecken är om man ständigt skjuter upp trevliga och avkopplande saker till förmån för måsten, och om man får dåligt samvete när man går och fikar med en kompis istället för att göra något nyttigt.

Även arbetsgivaren kan underlätta återhämtningen genom att vara tydlig med målen. Det är viktigt att ge tydliga instruktioner om vad som ska göras och när det ska vara klart, men det är lika viktigt att medarbetarna får feedback och möjlighet att se resultatet av sitt arbete.

Fler tips till ansvarskännande arbetsgivare är att ge tid för fysisk aktivitet på arbetstid och att inkludera bristande återhämtning och arbetsrelaterad trötthet i arbetsmiljökartläggningar.

- Det tjänar arbetsgivaren på, säger Ulrica von Thiele Schwarz.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.