Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bytte arbetsgivare - blir uppsagda

I september övertog Infocare i Bromölla 21 anställda från affärspartnern Logica. Två månader senare säger man upp all personal. Facket är kritiskt och hävdar att beslutet var fattat i förväg.
- Vi har blivit grundlurade, säger klubbordförande Elisabeth Bull.
Ola Rennstam Publicerad 6 november 2008, kl 13:44
Elisabeth Bull Unionens klubb Infocare

I somras blev 120 anställda inom IT-företaget Logica, före detta WM-Data, erbjudna att gå över till företaget Infocare sedan de båda bolagen ingått ett samarbetsavtal. Många bland de 21 anställda på Logicas anläggning i Bromölla var tveksamma till erbjudandet.

- Innan vi skulle skriva på hölls ett informationsmöte där företaget inte kunde säga något om framtiden, vilket gjorde många upprörda. Senare fick vi ett mejl från vd:n där han lovade att det skulle genomföras ett genomgående analysarbete innan man fattade beslut om hur verksamheten skulle fungera framöver. Indikationen från företaget var att vi var väldigt viktiga, berättar Elisabeth Bull, ordförande för Unionenklubben i Bromölla.

Efter ledingens löfte valde medarbetarna att följa med till Infocare. Men det skulle man inte ha gjort.
Mindre än två månader senare, den 21 oktober, kom chockbeskedet - Infocare hade beslutat att lägga ner all verksamhet i Bromölla och samtliga anställda förlorade sina jobb.
Enligt facket var företagets analys ett spel för gallerierna.
- Analysarbete gjordes redan i början av september, alltså två veckor efter att vi gått över. Jag vill påstå att det här var något som företaget kände till och hade bestämt i förväg, men jag har inga bevis för det. Det känns som att vi aldrig fick en chans att visa vad vi går för. Vi har blivit grundlurade, säger Elisabeth Bull.

Unionenklubben är mycket kritisk till att man inte fått någon som helst information om nedläggningsplanerna. Företaget hade nämligen råkat förhandla med fel klubb på en helt annan ort. Infocare kontaktade inte hellet Unionens regionkontor i Karlshamn, vilket man borde enligt lag.
- Jag blev jäkligt förvånad över beslutet. Företaget förhandlade med fel motpart och har gjort ett brott mot mbl. Och jag är inte helt nöjd med agerandet från de andra klubbarna på Infocare.

Infocare kommer att fördela de uppsagda tjänsterna över flera orter i landet. Samtliga anställda i Bromölla har erbjudits tjänster på företagets kontor i Östersund, Stockholm och Göteborg, vilket få kan tänka sig.
- Företaget kom billigt undan. Det är ganska skrämmande att det ser ut så här på arbetsmarknaden i dag. Jag skulle rekommendera andra att tänka mer än en gång innan man söker sig till Infocare, säger Elisabeth Bull.

Hon och hennes kollegor ångrar i dag att de lämnade sin gamla arbetsgivare.
- Det är klart att vi gör med facit i hand. Eftersom arbetsuppgifterna försvann riskerade vi att bli övertaliga även om vi stannat kvar på Logica. Men de flesta av oss har jobbat upp mot tio år tillsammans så vi hade stått högt upp på las-listan.

Kollega har förgäves sökt Infocares vd Lars Landqvist för en kommentar.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.