Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Det finns ju alltid nya utmaningar i livet"

Nej, någon oro inför att att bli pensionär har han inte, Tommy Bäck på SSAB i Borlänge, som varit stålverket trogen sedan han var 19. Han är bara glad över att han nu kan sluta vid 62, tack vare en särskild pensionslösning.
Anita Täpp Publicerad 2 december 2013, kl 08:02

- Det finns ju alltid nya utmaningar i livet, säger han.

När Tommy Bäck började arbeta som eltekniker på Domnarvets Jernverk i början av 1970-talet blomstrade stålverket. Som mest var 6 300 anställda vid verket. I dag är de 2 100.

När stålproduktionen datoriserades, rekryterades en mängd nya eltekniker som då behövde få utbildning i den nya tekniken. Eftersom Tommy redan hade den kunskapen blev han erbjuden att börja jobba med utbildning på personalkontoret.

Där har han sedan jobbat med mycket annat som han har tyckt varit intressant och givande, som rekrytering och rehabilititering. Men nu är det alltså slut.

När vi träffas på hans arbetsplats i slutet av oktober är det bara några veckor kvar av hans drygt 40 år långa arbetsliv på stålverket.

Att han går vid 62 års ålder beror på en särskild pensionslösning som infördes på 1940-talet och som sedan har fortsatt att gälla för tjänstemän som redan omfattades när SSAB bildades. Det är Tommy tacksam för.

- Jag känner ju att min tid här är ute nu. Det är ju så när du blir äldre att de nära arbetskamraterna som är ännu äldre försvinner så att det till sist bara är nya kvar och då blir det inte samma sak.

En annan förklaring till att Tommy ser positivt på sin pensionering är att han inte kommer att ha några problem med att fylla dagarna med sådant han upplever är viktigt framöver heller.

Eftersom han alltid varit engagerad i politik och samhällsfrågor har han han också varit engagerad i kommunalpolitiken under de senaste åren och sitter nu som socialdemokratisk ledamot i barn- och ungdomsnämnden och i kommunstyrelsen i Säter, vilket han vill fortsätta med.

- Sedan vet jag ju inte riktigt vad det blir. Men jag kan sakna att hålla på med teknik, så det kanske jag kommer att försöka göra något av framöver.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.