Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ett hundratal riskerar uppsägning från Unionen

Av de 227 som varslades om uppsägning har ett stort antal hittat nya jobb eller tagit något av Unionens omställningspaket. Men fortfarande återstår att hitta lösningar för nästan hundra personer.
Niklas Hallstedt Publicerad 15 september 2008, kl 13:34

Unionens bantning från över 900 till 675 anställda går vidare. 400 av dem ska finnas på regionkontoren, 275 på förbundskontoret i Stockholm. Neddragningen är störst på förbundskontoret, där antalet anställda minskas med över 40 procent.

- Det är väldigt tuffa siffror. Vi får alla tänka på att jobba på ett annorlunda sätt, sa kanslichefen Nils-Åke Carlsson när den nya organisationen presenterades för personalen.

I augusti varslades 227 personer. Omkring 50 personer har tackat ja till avgångspension, ytterligare ett antal har valt att starta eget, satsa på studier eller skaffat nytt jobb.

I dag återstår att hitta lösningar för knappt hundra anställda. Den möjlighet som kan finnas för en del är omplacering. För övriga väntar arbetsfri uppsägning från den 28 oktober. De får behålla lönen uppsägningstiden ut även om de hittar nytt jobb. I förhandlingarna har arbetsgivare och fack dock kommit överens om att de kan gå hem redan den 15 oktober. Som lägst kommer uppsägningstiden att vara sex månader. De som lyckas skaffa sig jobb under uppsägningstiden får ytterligare en månadslön.

En av de uttalade ambitionerna har varit att alla som tvingas sluta ska kunna rekommendera Unionens som arbetsgivare. Nils-Åke Carlsson anser att man har gjort ett bra jobb för att nå dit. Han anser inte att de tidigare omställningserbjudandena, bland annat ett års lön för den som startar eget, har varit för snåla.

- Jag tror inte att det viktigaste är nivån, utan hanteringen. Tittar man på vad man får ute på företagen har detta varit jättebra. Vi måste också tänka på att Unionens medlemmar tycker att det vi gör är anständigt. Det är en balansgång.

Martin Jefflén, ordförande i förbundskontorets fackklubb, erkänner att förhandlingarna bitvis varit svåra.

- Det har gått snabbt, men varit trögt också. Det har varit en process där vi hela tiden varit tvungna att ta fram underlag. Jag tror att medlemmarna nog hade förväntat sig att vi kunde ha inflytande över numerären på större sätt än vi kunnat. Men det har inte funnits något förhandlingsutrymme om siffran 275 anställda.

För tidningen Kollegas del innebär nedskärningen en bantning från 15 till 9 anställda.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.