Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

EU-valet för dummies

Varför ska jag rösta till EU-parlamentet? Gör det verkligen någon skillnad?
Linda Svensson Publicerad 4 juni 2009, kl 11:31

På söndag den 7 juni får vi i Sverige rösta fram de 18 personer som ska representera oss i EU. Det är fem år sedan sist. Valdeltagandet var knappast något att hurra för - runt 40 procent. Prognoserna för årets val visar inte på någon enorm ökning. Enligt en SCB-undersökning uppger drygt 49 procent av svenskarna att de tänker rösta.

Många vet knappt vad det är de förväntas välja.

EU-parlamentet har under flera årtionden fått mer makt, inte minst på arbetsrättens område. Från början var det i princip en rådgivande församling. Nu är parlamentet en av EU:s tre viktigaste institutioner, jämte EU-kommissionen och ministerrådet, och den enda medborgarna kan välja sina representanter till direkt.

Ett av parlamentets huvudsakliga ansvarsområden är lagstiftning inom ekonomi-, social- och miljöpolitik. Men parlamentet kan inte ensamt stifta nya EU-lagar. Initiativ till en ny förordning eller ett direktiv måste komma från kommissionen, och parlamentet måste tillsammans med ministerrådet godkänna formuleringarna.

Ett krav från de svenska fackliga organisationerna är en översyn av utstationeringsdirektivet som hela Vaxholmskonflikten handlade om.

En annan viktig fråga för svenska arbetstagare är införandet av ett socialt protokoll i EU-fördraget. Genom ett sådant vill facken värna om den svenska modellen, där fack och arbetsgivare bär huvudansvaret för regler på arbetsmarknaden och lagstiftningen hålls till ett minimum.

Hur de politiska partierna ser på dessa frågor har centralorganisationernas Brysselkontor kartlagt i en enkät. Frågorna och svaren hittar du här.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.