Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackmedlemmar var strejkbrytare

Svenska anställda på flygbolaget TUI Fly Nordic har åkt till Norge för att arbeta - samtidigt som de norska anställda var uttagna i strejk.
Ola Rennstam Publicerad 11 juni 2008, kl 10:00

På det svensknorska flygbolaget TUI Fly Nordic finns fyra kabinklubbar, tre svenska Unionenklubbar och en norsk klubb för fackförbundet Parat. Onsdagen den 4 juni togs den norska personalen ut i strejk sedan Parat och företagsledningen inte lyckats enas om vissa ersättningsnivåer.

Konflikten innebar bland annat att en flygning till Kreta på torsdagen inte skulle kunna genomföras. Men planet kunde trots allt lyfta enligt tidtabell eftersom flygbolaget lät fyra svenska anställda ta sig till Oslos flygplats Gardermoen och genomföra flygningen.

Parat larmade omedelbart sitt systerförbund Unionen som i sin tur kontaktade arbetsgivarorganisationerna Transportgruppen och Flygarbetsgivarna för att förmå dem att påverka ledningen för TUI Fly Nordic.

- Vi ser det som strejkbryteri, säger Kristina Fanberg, ombudsman på Unionen.

Efter många turer lyckades Unionen få TUI Fly Nordic att tänka om. I slutet av helgen lät företaget meddela att man inte kommer att vidta den typen av åtgärder igen. Den norska strejken avbröts under måndagen efter att parterna slutit ett avtal.

De fyra anställda som genomförde Kretaflygningen har delade tjänster som chefer och kabinpersonal, tre av dem är medlemmar i Unionen.

- Vi har inte varit involverade i strejken men ställer oss bakom Unionens åsikt om att det rör sig om strejkbryteri, säger Mats Bäverstam, klubbordföranden på TUI Fly Nordic i Stockholm.

Mats Bäverstam har ännu inte haft möjlighet att prata med de tre medlemmarna om det inträffade.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.