Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fagerhults planerar lägga ned i Örnsköldsvik

Trots att man har gått med vinst i femton år vill Fagerhultkoncernen lägga ned lampfabriken i Örnsköldsvik.<br />- Vi tycker att det är ett jättekonstigt beslut. Visst hade vi på känn att det skulle bli någon form av rationalisering, men inte att det var på den här nivån, säger Gunnar Lindahl, Sifklubbens ordförande.
Publicerad 7 november 2006, kl 12:00
Samtliga 128 anställda varslades om uppsägning i går morse. Produktionen av industribelysning ska flyttas dels till huvudfabriken i Habo, dels till den två år gamla Kinafabriken.
Fagerhults går bra. Koncernen har fyra fabriker i Sverige som alla går med vinst.
- Men Kina går inte med vinst. En löntagarkonsult vi hade inne i våras kom fram till att det kommer att ta 30-40 år innan den fabriken betalar sig. Företaget säger att det ska ta 3-5 år. Det är lite skillnad. De har satsat sin prestige på det här med Kina, säger Gunnar Lindahl.
Han menar att facken kommer att göra sitt yttersta för att få ledningen att ändra sig, men säger samtidigt att han inte skulle satsa några pengar på att det lyckas.
- Större skepp har gått under.
Sifklubben kommer att försöka förhandla fram avgångspensioner för de äldre medarbetarna, utbildnings- och starta eget-bidrag för dem som har sådana planer. Företaget har sagt sig villigt att hjälpa till med omplaceringar och omställning via TRR.
- Det låter ju vackert om man tror på det, säger Lindahl.
Den 13 december hålls nästa styrelsemöte. Då vill företaget ha avslutat förhandlingarna med facket för att kunna fatta det slutgiltiga beslutet om nedläggning.

LINDA SVENSSON
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.