Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fairtrade manar till rättvis fikapaus

I morgon, torsdag, arrangerar Fairtrade sin fikautmaning för femte året i rad.
- Vi hoppas förstås att fler ska upptäcka Fairtrade, säger Maria Granefelt, pressansvarig.
Linda Svensson Publicerad 16 oktober 2013, kl 14:49

fikaFairtrade challenge syftar till att få så många som möjligt att fika rättvisemärkt under en och samma dag. Förhoppningen i år är att minst en halv miljon personer ska samlas kring fikaborden och inmundiga kaffe som bär rättvisesymbolen.

I snitt lägger genomsnittssvensken 165 kronor på ett år på rättvisemärkta produkter. I Storbritannien, Schweiz och Irland, som toppar ligan, lägger man det dubbla.

- Om man tittar på Schweiz och andra länder i Europa har de haft dagligvaruhandlar som har tagit ett större ansvar helt enkelt.  Man har till exempel tagit steget att bara sälja Fairtrade-bananer. Det finns inget annat. Då händer det saker, säger Maria Granefelt.

Om du fick välja tre produkter som alla skulle köpa med Fairtrademärkning, vilka skulle det vara?
- Det är svårt att välja några, för alla har sina specifika problem. Kaffe, bananer och kakao är tre viktiga produktgrupper. Kan vi få upp ögonen för dem så kan vi börja titta på andra produktgrupper också. För vi behöver få upp volymerna för att få med oss dagligvaruhandeln. 
          

Fakta

De som vill kan fortfarande anmäla sig  till fikautmaningen, men det gäller att raska på om man vill hinna slå Kommunal som hittills har kalkylerat med att få med sig 79 328 personer på fika. 
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.