Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Finska tjänstemän hotar med strejk

Närmare 32 000 anställda berörs när PRO, den finländska motsvarigheten till Unionen, tillsammans med Metallarbetarförbundet varslar om strejk.
Sedan natten till i dag, onsdag, råder dessutom övertidsförbud som berör närmare 200 000.
Sören Viktorsson Publicerad 5 oktober 2011, kl 14:31

Den aviserade strejken är utlyst till 21 oktober och skulle upphöra först på morgonen den 7 november. Bland de 44 företag som berörs finns bland annat ABB, Kone-koncernen, Metso samt Wärtsilä.

Det har varit turbulent en längre tid på den finländska arbetsmarknaden. PRO samarbetar med Metallarbetarförbundet samt de högre tjänstemännen inom Finlands motsvarighet till Saco i vad som kallas "teknologiindustrin".

I torsdags erbjöd teknologiindustrins arbetsgivare de tre facken ett 18 månaders avtal, som skulle ge en procents löneökning i år och 0, 9 procent nästa år.

- Skamligt! svarade bland andra PRO:s ordförande Antti Rinne.

De tre facken kräver minst fyra procent i år och ytterligare två procent för nästa halvår.

Ett försök att rädda arbetsfreden gick om intet i går, tisdag. Då samlades de centrala arbetsmarknadsorganisationerna för att försöka komma överens om ett ramavtal.

Sådana här så kallade inkomstpolitiska helhetslösningar är av tradition vanliga i Finland, och innebär att facken centralt går med på låga nominella lönelyft mot att regeringen i sin tur erbjuder generella skattesänkningar.

Arbetsgivarna lade denna gång ett bud som skulle ge 2,4 procent de första 13 månaderna och 1,9 procent de tolv följande.

Den finländska motsvarigheten till Saco svarade ja, medan motsvarigheterna till TCO och LO tackade nej.

- Centralorganisationerna har gjort ett bra jobb men det skulle ha behövts lite mer pengar, fastslog PRO-ordföranden Rinne.

Fullständigt uteslutet är det kanske ändå inte, att någon slags central överenskommelse skulle gå att sluta. På onsdagseftermiddagen kallade Finlands statsminister Jyrki Katainen (m) parterna till sig för samtal.

- Nu är det allvar när förhandlingarna förs direkt under statsministerns ledning, konstaterade Mikko Puukinen, vd för arbetsgivarorganisationen Finlands Näringsliv.

Blir det då strejk inom teknologiområdet?

- Det är ännu för tidigt att svara på. Men man kan konstatera att parterna står väldigt långt från varandra, säger dagstidningen Hufvudstadsbladets arbetsmarknadsreporter Nils-Erik Friis till Kollega.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.