Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler föräldrar ringer facket

Vilken lön ska jag begära och finns det någon lägstalön? Nu kan du ringa sommarjobbsexperten där rådgivare svarar på allt som rör jobbet i sommar. Ofta är det dock föräldrar som står för samtalen.
Kim Engstrand Lund Publicerad 10 maj 2011, kl 13:35

Det är Facketförändras.nu, det gemensamma förbundsinitiativet inom TCO som håller mail- och telefonjour i sommar. Mellan den första maj och den sista augusti håller Sommarjobbsexperten öppet för att svara på frågor om feriearbete. Skulle det hända att någon ringer om frågor som ligger utanför TCO:s område går det att vidarekoppla samtal eller e-post till LO:s sommarjour.

Förra veckan kom det in 36 samtal och de flesta handlade om lön, till exempel vad man kan begära och om det finns en lägstalön. Oftast är det de som redan har ett jobb som tar kontakt. För unga under 18 år är det inte alltid sommarjobbarna själva som ringer.

- I åldrarna 15-18 år är det vanligare att föräldrarna kontaktar oss. Det är inte naturligt för unga att ringa och fråga facket. Den fackliga världen ingår inte i deras värld, de vet inte riktigt vad förbunden gör och vad de kan hjälpa till med, säger Therese Nilsson, rådgivare vid Sommarjobbsexperten.

För unga under 18 år finns särskilda regler vid sommarjobbande. Det kan vara speciellt knepigt att få jobb under 15 års ålder. Tidningsutdelning, lättare arbete i affär, enklare trädgårdsarbete eller barn- och hundpassning kan vara lösningen.

- I den åldern är det möjligtvis lättare att få jobb med hjälp av kontakter, kanske finns det enklare kontorsuppgifter på föräldrars arbetsplats, säger Therese Nilsson.

Förra året fick sommarjobbsexperten in 957 frågor. Antalet samtal har ökat varje år och 2011 blir inget undantag, tror Therese Nilsson.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.