Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler unga med funktionsnedsättning i arbete

Arbetslösa med nedsatt arbetsförmåga går i högre utsträckning än tidigare vidare till arbete eller studier. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.
Ola Rennstam Publicerad 1 oktober 2013, kl 10:36

På senare år har gruppen med funktionsnedsättning som har en nedsatt arbetsförmåga ökat snabbt hos Arbetsförmedlingen. Enligt myndigheten är det en konsekvens av att många av dem som tidigare varit sjukskrivna nu är inskrivna som arbetssökande. Men nya siffor från Arbetsförmedlingen tyder på att den negativa utvecklingen kan ha vänt.

Under perioden maj till augusti i år gick totalt 19 700 personer med en funktionsnedsättning till arbete med eller utan stöd, nystartsjobb eller reguljär utbildning. Det är drygt 1 000 personer fler än under samma period i fjol. Det är unga under 30 år står för en stor del av ökningen.

- Det är glädjande att fler arbetsgivare ser den kompetens som finns i den här gruppen. Vi har sett att arbetsgivarnas inställning är avgörande när det gäller möjligheten för personer med funktionsnedsättning att få arbete, säger Henrietta Stein, direktör för Avdelningen Rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen.

Kollega har tidigare skrivit om att var fjärde arbetssökande klassas som funktionshindrad av Arbetsförmedlingen. Myndigheten använder olika koder för olika typer av funktionshinder och en av klassningarna är så kallat socialmedicinskt funktionshinder. Det kan vara en kriminell bakgrund eller missbruk, men också avvikande utseende som kraftig övervikt, piercing eller bristfällig hygien.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.