Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler vill fortsätta jobba efter 65

Fler kan tänka sig att arbeta längre än till 65-årsdagen. Det visar en undersökning som pensionsbolaget AMF låtit göra. Män och högavlönade är mest positiva till att skjuta på pensionsdagen.
Ola Rennstam Publicerad 17 oktober 2013, kl 12:30
Reinfeldt Pension B 446

23 procent eller nästan var fjärde arbetande person mellan 25 och 64 år kan tänka sig jobba längre än till 65. Det är en ökning med tre procent jämfört med för fyra år sedan. Det visar en AMF-undersökning som presenteras i Dagens Nyheter.
Undersökningen visar också att andelen som inte vill arbeta längre upp i åldrarna har ökat, från 42 till 43 procent.

Generellt är män mer villiga att skjuta på pensionsdagen än kvinnor, även lönens storlek påverkar. 48 procent av kvinnorna vill inte fortsätta jobba efter 65-årsdagen. Mest negativa är kvinnor med en månadsinkomst under 20 000 kronor, där mer än hälften säger nej.

Resultatet speglar också åsikterna bland Unionens medlemmar. En undersökning som förbundet gjorde i våras bland medlemmar i åldrarna 60-70 år visar att många kan tänka sig att stanna kvar längre i arbetslivet - om förutsättningarna är de rätta.

I åldersgruppen 60-65 år är två tredjedelar, enligt Unionens undersökning, ointresserade av att jobba ytterligare några år efter tänkt pension medan 30 procent är intresserade.

I gruppen 66-70 år är så många som 71 procent positiva till att fortsätta arbeta som de gör i dag. Medan endast 24 procent anger att det är ointressant.

Bland Unionenmedlemmarna är det främst män som är högre tjänstemän, med hög lön och hög utbildning, som väljer att fortsätta arbeta efter 65 år.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.