Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler vill trampa avdragsgillt

Intresset för tjänstecykel ökar bland dem som cyklar till jobbet. Det märker både cykelbranschen och Skatteverket, som får frågor om hur det funkar att förmånsbeskatta hojen.
Linnea Andersson Publicerad 5 november 2013, kl 10:54
Cyklist

Var femte person i Sverige cykelpendlar till jobbet. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av branschorganisationen Svensk Cykling. I takt med att fler väljer cykeln som färdmedel, ökar frågorna kring skatteavdrag.  

- Tre av landets dominerande cykelkedjor berättar för oss att butikerna får allt fler frågor från anställda och arbetsgivare som undrar hur det fungerar med förmånsbeskattning för tjänstecyklar, säger Klas Elm, ordförande för Svensk Cykling, till TT.

Även Skatteverket har märkt av ett större intresse.

-  Det förkommer frågor om hur man ska värdera cykelförmånen. Vi vet inte hur vanligt det är, men om anställda får använda företagets cykel privat så är det ju en förmån, säger Skatteverkets rättslige expert Yngve Gripple, till TT.

I Jönköping har kommunen infört en slags cykelförmån, som går ut på att de kommunanställd som använder sin privata cykel under arbetstid får 9,50 kronor per mil.

Fakta

En tjänstecykel köps in av din arbetsgivare, som står för alla kostnader och räknas därför som en skattepliktig förmån.

Du kan beräkna ditt förmånsvärde genom att räkna ut hur länge cykeln håller, vad arbetsgivaren betalar i service samt en årlig räntekostnad.

Av den summan ska du betala 30 procent i skatt som din arbetsgivare ska redovisa till Skatteverket.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.