Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fords agerande svårtolkat anser Sifordförande på Volvo

Ford har beslutat separera från Volvo PV bokföringsmässigt. En anledning kan vara att underlätta en försäljning, vilket Sifordförande Stig Axelsson hoppas inte sker.
Publicerad 12 november 2007, kl 12:00
- Vi behöver ett storföretag att jobba med eftersom vi inte själva klarar utvecklingskostnaderna för att ta fram nya modeller. Och Ford är ju stora. Man säljer ändå bortåt sex miljoner bilar per år, säger Stig Axelsson.
Ett envist rykte har länge gjort gällande att Ford är på väg att sälja Volvo PV.
Den amerikanska biljätten har länge brottats med stora ekonomiska problem och har tidigare gjort sig av med brittiska Aston Martin. Nu säljer man också Jaguar och Land Rover. En försäljning av Volvo PV anses av många vara en logisk fortsättning.
Men hur det blir med det och om i så fall den bokföringsmässiga separationen har med saken att göra är ännu oklart.
- Fords agerande är svårtolkat, säger Stig Axelsson.
- Samtidigt som man gör den här separationen så planerar man också att öka samarbetet mellan oss och Ford. Men samtidigt minskar också samarbetet inom vissa utvecklingsdelar, vilket man kan tolka som att man gör oss mer fristående för att lättare kunna sälja oss.
Stig Axelsson berättar att Ford använt formuleringar som att "Volvo cars stand alone" i skrivelser, samtidigt som man påpekat att Volvo inte är till salu.
- Men så lägger man till: just nu.
Nyligen rapporterades det om att Fordkoncernen har förbättrat sitt resultat kraftigt under det senaste året. Man redovisar ännu en mindre förlust, men har som mål att gå med vinst 2009.
Stig Axelsson hoppas att det ska förändra Fords eventuella planer på att sälja Volvo PV.
- Nu när det för första gången på många år går bättre kanske man behåller oss om det fortsätter att gå bra. Även om vi ändå måste ha en egen lönsamhet också.
Trots att Volvo PV producerar totalt 460 000 bilar i år och därmed säljer bättre än någonsin går man med förlust.
- Det går väldigt bra i Sverige och Europa, liksom i Ryssland och Kina, även om det inte är några större volymer där än.
- Men så har vi problemet med USA där vi säljer 120 000 bilar i år men ändå går med förlust på grund av den låga dollarkursen. Och sedan är ju också råvarupriset väldigt högt just nu, på stål och sådant.
En fördel med den bokföringsmässiga separationen nästa år är, som Stig Axelsson ser det, att de anställda kommer att få bättre information om hur det går.
- Tidigare har vi bara fått se vårt resultat i klump, tillsammans med Jaguars och Land Rovers. Nu får vi en direkt kunskap om läget i kvartalsrapporterna om Volvo, vilket säkert är en fördel för många.

ANITA TÄPP






Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.