Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förgiftad tomt kan rädda rörtillverkning i Fagersta

Outokumpu lägger ner sin rörtillverkning i Fagersta. 144 anställda riskerar jobbet. Och vad ska hända med den förgiftade industritomten?
Publicerad 29 januari 2007, kl 12:00
Finska Outokumpu tillverkar apparatrör för värmeväxlare i Fagersta. Den verksamheten flyttar snart till Torshälla, vilket drabbar ett 80-tal anställda i Fagersta. I Fagerstafabriken tillverkas också hygienrör för livsmedelsindustrin, och vad företaget ska göra med den verksamheten är oklart. Ska den flyttas till Asien eller läggas ner? Outopkompu har planer på att dra sig ur marknaden för hygienrör.
Vid det senare alternativet hoppas facket och kommunen att Outokompu ska vara beredd att sälja tillverkningen till någon annan. Intressenter finns och det skulle kunna rädda kvar ett 60-tal jobb på orten.
Men vill Outokompu det? Den som börjar tillverka hygienrör kan ganska lätt börja tillverka andra slags rör och vem vill bädda för en konkurrent?
- Man får utforma avtalet så att det förhindras. Det finns en chans att delar av fabriken kan leva vidare, säger platschefen Fredrik Ahl.
Totalt berörs ett 30-tal sifare. Klubbordföranden Kersti Magnusson ställer sig frågande till nedläggningen.
- Vi har frågat varför men får inget bra svar. Det är väl bestämt i Finland att det är en rörfabrik för mycket, säger hon.
Det finns en hake till i affären. Industritomten som Outokumpu äger kan vara nedlusad med giftigheter efter hundra år av industriverksamhet. Vid en total avveckling är det Outokompus sak att rena tomten. Det kan man slippa man om man säljer till någon som forstsätter att bedriva verksamhet.
- Det har varit stålverk här en gång i världen, så det finns väl en hel del i backen, säger Kersti Magnusson.
Just nu håller Outokumpu på med en miljöskuldsutredning som ska lämnas till Länsstyrelsen. På Outokumpu vill man tona ner betydelsen av utredningen.
- Den är inte klar och det är långt ifrån säkert att det finns något giftigt på tomten, säger Risto Saarnio på Outokumpu.
THOMAS HELDMARK
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.