Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Försäkringskassan vill mildra smällen

Regeringens kalkyler över hur många som kommer att slussas ut i arbete när deras sjukpenning eller sjukersättning upphör är för optimistiska, varnar Försäkringskassan.
Linda Svensson Publicerad 6 oktober 2009, kl 14:08

Efter årsskiftet slår lagändringarna från förra året igenom fullt ut. I januari kommer 15 000 personer obevekligen få sin sjukpenning indragen. Ytterligare cirka 40 000 personer blir utskrivna från sjukförsäkringen under året.

Tanken är att de ska genomgå introduktionsprogram hos Arbetsförmedlingen för att tre månader senare kunna gå vidare i arbetslivet. Men det är väl optimistiskt varnar Försäkringskassan. Erfarenheterna visar att runt 30 procent av dem som bedömts som arbetsföra insjuknar igen inom tolv månader. Nu är det dessutom fråga om personer vars arbetsförmåga inte bedömts, utan vars dagar med sjukpenning eller sjukersättning helt enkelt tagit slut.

- Vi ser en risk att många inte kommer att finna en långsiktig lösning på arbetsmarknaden, säger Adriana Lender, Försäkringskassans generaldirektör.

I ett remissyttrande till det förslag som Socialdepartementet lämnat om ytterligare ändringar i lagen pekar Försäkringskassan på flera inkonsekvenser. Bland annat varnar man för att ett antal personer som haft tidsbegränsad sjukersättning (f.d. förtidspension) kommer att stå helt utan försörjning om de inte hittar ett nytt arbete. Detta eftersom de inte heller har någon sjukpenninggrundande inkomst att falla tillbaka på.

Försäkringskassan föreslår att man, för att mildra konsekvenserna för dem som har varit sjuka allra längst, tillämpar det regelverk som fanns före den 1 juli 2008.

- De som redan var sjuka när de nya reglerna infördes fick aldrig samma stöd genom rehabiliteringskedjan som de nyinsjuknade, säger Adriana Lender.

Dessutom menar Försäkringskassan att tidsramarna är för snäva. I december väntas riksdagen fatta beslut om ändringar i lagen, som ska börja tillämpas den 1 januari nästa år. Eftersom Försäkringskassan inte kan fatta några beslut utan lagstöd finns en stor risk för att de som lämnar sjukförsäkringen och slussas över till Arbetsförmedlingen och aktivitetsstöd kommer att få ett glapp i utbetalningarna.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.