Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

GM:s vilja till facklig dialog ännu oviss

I nuläget råder eld upphör mellan parterna. Men ännu vet facken vid General Motors Europa inte om protestaktionerna i juni verkligen leder till något konkret, trots ledningens löfte om förhandlingar.<br />
Publicerad 10 augusti 2006, kl 12:00
- Vi har gjort ett break sedan företaget antytt att man nu ser vikten av att prata med oss och vi har avblåst vidare protestaktioner. Men något förhandlingsdatum är mig veterligt ännu inte spikat och vad det hela leder till i slutänden vet vi ju inte, säger Lars R Johansson, Sifklubbens ordförande på Saab Automobile i Trollhättan.
Han och de övriga fackliga representanterna vid GM Europas fabriker är nu kallade till ett möte i Frankfurt i slutet av augusti.
Innan dess har de fått i hemläxa att noga studera vad som står om arbetsgivarens förhandlingsansvar i det senaste EWC-avtalet, vilket sedan ska diskuteras på mötet.
Även om de europeiska företagsråden enligt ett EU-direktiv ska ges rätt till information och konsultation i det EWC-avtal som tecknas med arbetsgivarna kan parterna sedan ha olika uppfattning om vad som egentligen ingår i den rättigheten.
Försommarens protestaktioner gällde både hur GM:s europeiska ledning hanterar den kris företaget drabbats av liksom dess ovilja till dialog med facken.
I slutet av juni övervägde företagsrådet därför också att låta jurister pröva om ledningen gjort sig skyldigt till avtalsbrott. Hur det gått med den saken vet Lars R Johansson i nuläget inte.

ANITA TÄPP



Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.