Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

God relation är viktigt i utveckling och förändring!

"Nina, tack vare den trygghet som jag känner i vår relation har jag vågat utveckla mig och ta steg framåt som jag inte klarat utan ditt stöd!"
Kommentaren är från en chef jag haft kontakt med under en tid. En chef som kämpat med sin egen omställningsprocess. Hon har 20 års chefserfarenhet från stora konsultbolag och alltid blivit utvald till nästa jobb utan att söka själv.
Nina Karlsdotter Publicerad 22 april 2010, kl 13:29

Vid en omstrukturering på företaget blev hon uppsagd och hennes värld rasade samman. Hela hennes identitet och trygghet rycktes bort. Hon tvingades påbörja en lång process för att lära känna sig själv igen och hitta nya egenskaper, resurser och kompetenser för att kunna gå vidare. Bara att skriva sin CV var en utmaning, det var ju första gången. Tillsammans tog vi steg för steg och idag har hon hittat ett nytt, spännande jobb. En nyckel i denna process var vår goda relation.

När omvandlingstakten i samhället ökar, nya generationer gör intåg på arbetsmarknaden och strukturer och arbetssätt på arbetsplatserna förändras, så ökar behovet av relationsskapande. Du har säkert upplevt den goda känslan av att möta medarbetare eller kunder som du har en bra relation med.

Om du vill skapa goda relationer behöver du tänka på att utveckla; empatisk förmåga, förståelse för andras situation samt insikt om dig själv. Empatisk förmåga innebär att du är medveten om andra personers känslor och att du agerar och handlar utifrån dessa. Även ord som medkänsla och inlevelse kan beskriva empati. Förståelse för andras situation innebär att du, inte bara tankemässigt utan även känslomässigt, kan sätta dig in i andra människors situation utifrån egna erfarenheter. 

Viktigast i relationsskapande är att du utvecklar insikten om vem du själv är. Att du har en medvetenhet om hur du fungerar i relation till andra, hur du agerar i olika situationer, dina utvecklingsområden, tillgångar och resurser. Din förmåga att ta ansvar för ditt eget beteende och agera utifrån hur det påverkar omgivningen, är avgörande i ditt relationsskapande. 

Empati, förståelse för andra och självinsikt kan vara dina nycklar till att behålla och utveckla goda relationer i ditt ledarskap. Se till att du har bra verktyg och stöd för att träna och utveckla dessa egenskaper!

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.