Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gör referenserna till dina supportrar!

Lämna referenser när du söker jobb är mer än bara lämna. Deras stöd kan bli din seger på mållinjen - om de blivit dina supportrar.
Bengt Colling Publicerad 21 oktober 2008, kl 09:00

Vad är en referens?

När du söker arbete är referens någon som kan berätta om dig och hur du är att arbeta med. Lämna referenser kallas det när du ger den du söker jobb hos kontaktuppgifter till sådana personer, valda av dig.

Varför referenser?

När din ansökan och en anställningsintervju gjort dig intressant för en tjänst vill den som rekryterar höra med personer som arbetat med dig hur de ser på dig. Att tala med någon och fråga säger mer än papper. Det kan vara till din för- eller nackdel. Ett gott ord kan ge dig jobbet.

Hur används referenser?

För rekryteraren som sista och ofta avgörande underlag för val av person. För dig till att toppa intrycket från intervjun. Om du får dem att tala väl om dig beror på hur du förberett dem och lyckats göra dem till supportrar.

Ska alla tala väl om mig?

Du ska inte lämna referenser du tror skulle avråda från att anställa dig eller som du tror skulle dra fram dåliga sidor hos dig. Du ska bara välja sådana du är säker på att få goda omdömen av.

Hur vet jag vad de säger om mig?

Ring alla du vill ge som referens, berätta om tjänsten du sökt, fråga om du får hänvisa till dem och vad de skulle säga om dig. Tycker du inte det stämmer, säg varför. Fråga om de nu rekommenderar dig. Bara då bör du ha dem som referens. Glöm inte kolla kontaktuppgifterna!

Tänk om arbetsgivaren frågar andra!

Är det en viktig rekrytering måste du räkna med det. Likaså om du bara lämnat en referens. Eller uppgett personer som inte kan berätta sådant som en arbetsgivare vill veta: Hur du är som person och fungerar i ett sammanhang som det jobb du sökt.

Hur många referenser behövs?

Minst två, helst tre. Talar en väl om dig vill rekryteraren kolla med fler. Avråder en vill du ha andra som säger emot. En får rekryteraren att undra om du inte har fler positiva, utom om du bara haft en anställning, förstås.

Måste alla referenser vara chefer?

Nej, kollegor, idrottskamrater eller personer som lärt känna dig i föreningsarbete eller andra sammanhang är också intressanta. Men minst en bör ha varit din chef, annars kan det se ut som om ingen chef talar väl om dig. Inför första jobbet är det självklart att du inte haft någon chef.

Måste de vara från senaste jobben?

Nej, men referenser ska inte vara så gamla att de känns inaktuella. På tio år har du förändrats. Försök ana vilka som väger tyngst för arbetsgivaren, och välj dina säkraste supportrar från senare år.

När lämnar jag referenser?

Som sista steg. Krävs de i ansökan, skriv att de finns. Kommer du på intervju är det nästa steg, annars ska du inte lämna några. Det kan skada din viktiga relation med dem. Be intervjuaren få kontakta dem innan du lämnar deras uppgifter. Då kan du förbereda dem bättre - eller välja någon annan än du tänkt, nu när du vet vad som togs upp under intervjun.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.