Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hälsoundersökningar ifrågasätts

Allmänna hälsokontroller har ingen medicinsk nytta och kan rent av inverka negativt på folkhälsan. Det slår Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering (SBU) fast i en rapport.
Ola Rennstam Publicerad 25 september 2013, kl 10:39
Hälsoundersökning

Generella hälsoundersökningar blir allt populärare inom företagshälsovården. Många arbetsgivare erbjuder kontrollerna till sina anställda som ett led i en hälsosatsning, vilket i de flesta fall uppskattas av medarbetarna.

Men nu har Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering utrett nyttan av den här typen av undersökningar och kommit fram till att de är meningslösa ur medicinsk synpunkt

SBU har granskat 14 studier där totalt 180 000 personer har ingått och funnit att de allmänna hälsokontrollerna varken haft effekt på det totala antalet dödsfall, antalet dödsfall i cancer eller antalet dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar.

Undersökningarna kan till och med motverka sitt syfte. Enligt Måns Rosén, chef för SBU, finns det i stället risk att man oroar folk i onödan, på grund av att man hittar värden som sen inte visar sig vara så farliga.

Mammografi och screening för tjocktarmscancer är områden där det enligt SBU är befogat med massundersökningar. I övrigt kan man använda pengarna på bättre sätt. Måns Rosén tror att företagen som stöttar sina anställda skulle kunna göra andra hälsofrämjande insatser för sina medarbetare i stället för att lägga dem på allmänna hälsokontroller som exempelvis att stimulera fysisk aktivitet.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.