Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Helgerna hör till familjen

Som veckopendlare är Anders Westholm närmare sin familj än många som jobbar på hemmaplan.
- På helgerna rår vi om varandra och bokar aldrig upp oss för andra saker. Jag vill inte avstå ens en timme från dem.
Eva Karlsson Publicerad 6 maj 2011, kl 10:33

Anders Westholm och hans fru har bott i Småland, strax utanför Växjö, i tjugo år. De har två barn, som är tio och tolv år. Ju äldre barnen blir, desto svårare känns det att riva upp dem med rötterna. Alltså är det han som borde flytta hem kan han tänka i mörka stunder, som när han lämnar sin sovande familj tidigt på måndag morgon och sätter sig på tåget till Stockholm och Unionen.

Tidigare var Anders Westholm ombudsman i Småland men när det nya fackförbundet bildades 2008 blev han central ombudsman och avtalsansvarig för transportområdet och därmed stationerad i huvudstaden.

- Det är ett drömjobb, jag kan inte tänka mig något roligare. Betalningen däremot går på ett ut. Det kostar att bo på två ställen.

Han säger att det hade varit omöjligt att ta jobbet om han och hans fru inte hade kommit överens om att hon skulle arbeta deltid. Hon får dra ett stort lass. Men han försöker vara en engagerad pappa på distans.

- Jag och sonen brukar gå igenom matten på telefon. Måste jag vara med på något viktigt i barnens skola har mina chefer full förståelse för att jag tar ledigt.

Men Anders Westholm känner att han går miste om vissa saker. En gång hörde han sin fru säga till en jobbarkompis att "barnen och jag har ju en egen vardag när inte Anders är med".

- Jag fick väldigt dåligt samvete. Det blev så påtagligt. Jag är inte en naturlig del av vardagen i min egen familj. Det är en ganska tung bit att bära.

Det finns studier som visar att familj och sociala kontakter blir lidande vid veckopendling. Dessutom kan pendlarens hälsa påverkas med för högt blodtryck, magproblem och viktuppgång med ett kilo per år som följd.

- När det gäller den sociala biten är det tveklöst så att det är kontakterna utanför familjen som blir lidande. När jag är hemma vill jag bara umgås med familjen, i gengäld blir vi väldigt tighta.

Han har inte följt normen och gått upp i vikt, i stället har han tappat elva kilo sedan han började utesluta godis, pizza och hamburgare. Nästan varje dag tränar han, det har han alltid gjort.

- Jag går på gym och spelar innebandy. Det är det enda sättet att göra något vettigt av den fritid man har.

För att klara veckopendlandet måste man vara trygg i sin yrkesroll och tycka om att vara ensam menar Anders Westholm.

- När jag var ny som ombudsman kunde jag gå hem till min fru och bara ställa mig i hallen och krama om henne för att det hade varit en jävlig dag. Nu har jag ingen att bolla med eller söka stöd hos. Men numera vet jag att problemen i jobbet löser sig på ett eller annat sätt.

Han blir heller inte rastlös av att vara ensam, tvärtom, efter att ha jobbat och tränat föredrar han tv-soffan.

- Jag pratar med barnen varje morgon och kväll. Det är skillnaden mellan förr och nu. Min farsa var handelsresande. Han åkte i väg på måndagen och kom hem på fredagen. Vi hörde aldrig gav honom under veckorna. Men nu finns mobil och e-post och det gör det väldigt mycket lättare.  

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.