Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hotat glasbruk får halvårs respit

Den norske ägaren ville släcka hyttan vid Lindshammars glasbruk, säga upp de flesta och låta övriga måla importerat lågprisglas. Efter förhandlingar får nu glasbruket en ny chans.
Publicerad 7 april 2006, kl 12:00
Lindshammars glasbruk i Småland, grundat 1909, har ett tjugotal anställda.
För några år sedan köptes det av den norska koncernen CG Holding, som också äger Duka.
Enligt Sifs ombudsman Anders Berge i Växjö har glasbruket under de senaste åren utarmats av ägaren då det bara fått sälja till Duka, som dikterat villkoren, varför varorna sålts till underpris.
För en månad sedan aviserade ägaren om en nedläggning av produktionen. Tanken var att maximalt åtta anställda skulle få vara kvar, för att måla och dekorera glas som importerats från låglöneländer.
När de fackliga företrädarna, från Sif och Industrifacket, granskade glasbrukets räkenskaper fann de att det har god chans att bära sig ekonomiskt om det får drivas på vanligt sätt.
Vid förhandlingarna tog arbetsgivaren till sig kritiken och har nu dragit tillbaka varslen. Glasbruket har fått ett halvårs respit.
Under den tiden gäller en ny affärsstrategi som innebär att glaset får säljas till vem som helst, och det på affärsmässiga grunder.
I strategin ingår även att man omgående öppnar en fabriksbutik i Växjö och ordnar med ett turistprojekt i sommar som ska öka intäkterna.
Anders Berge är nöjd med utvecklingen:
- Det är verkligen härligt att se att man kan förändra om man har bra argument.

ANITA TÄPP









Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.