Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inga siffror är huggna i sten

Varslet om uppsägning av 227 personer från Unionen kommer inte att bli verklighet. Förhandlingarna mellan Unionens ledning och de anställdas fackliga organisation kommer att avgöra hur många jobb som försvinner.
Göran Jacobsson Publicerad 18 augusti 2008, kl 13:20

Det säger Martin Jefflén, som är ordförande i klubben på förbundskontoret. Han förklarar att förhandlingar pågår om Unionens nya organisation. Först när de är klara går det att säga hur stor neddragningen blir, enligt honom. 

- 275 personer på förbundskontoret är helt enkelt arbetsgivarens ingångsbud i förhandlingarna och 227 är den största tänkbara bantningen av hela organisationen. Nu går vi igenom organisationen med arbetsgivaren. Klubben försöker se till att vi blir tillräckligt många för att klara uppdraget. Det finns en risk att arbetsuppgifterna och antalet anställda inte går ihop. Det får inte bli en situation där personalen bränner ut sig säger Martin Jefflén.

Han konstaterar också att det är ett varsel till arbetsförmedlingen, som Unionen måste lägga för att arbetsförmedlingen ska kunna förbereda åtgärder för dem som förlorar sina arbeten. I sak förändrar det lagda varslet inget. Precis som i våras är Unionens mål att ha 400 anställda på regionkontoren och 275 på förbundskontoret.

Martin Jefflén pekar liksom kanslichef Nils-Åke Carlsson på att Unionens kongress satt upp som mål att fram till år 2012 ska 15 procent av verksamheten bekostas av kapitalavkastning. Resten ska komma från medlemsavgifter och andra intäkter. Det innebär att det behövs åtgärder, enligt ordföranden för fackklubben på förbundskontoret.

- Det är helt klart att ingen tjänar på att skjuta åtgärderna på framtiden. Vi upplever att Unionen har ambitionen att vara en bra arbetsgivare. Samtidigt är Unionen en arbetsgivare helt enkelt och för oss gäller det att agera som facklig part.

Han förklarar att klubben har två fokus. Det är på de anställda och på Unionens medlemmar. Klubbens förhoppning är att skapa en bra organisation för de anställda och en stark organisation för medlemmarna. Samtidigt som de anställda som får lämna sina jobb blir så väl omhändertagna som möjligt.

- Många anställda på Unionen är oroliga över framtiden och på det viset är Unionen som vilken annan arbetsplats som helst.

Förhandlingarna om ny organisation hos Unionen började i förra vecka. De väntas pågå i några veckor. Därefter kommer överläggningarna om övertaligheten och neddragningarna.

- Att det ska vara 275 personer på förbundskontoret är inte alls hugget i sten, säger Martin Jefflén.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.