Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingen tid till arbetsmiljöansvar

Trots att det förbyggande miljöarbetet är viktigt för att undvika olyckor är det svårt för arbetsmiljöansvariga att hinna med. Ofta är det chefer som får i uppgift att trygga arbetsplatsen, men utan att varken få mer tid eller pengar.
- Mellancheferna kommer ofta i kläm, säger Ulf Strandberg på Arbetsmiljöverket.
Linnea Andersson Publicerad 29 november 2013, kl 14:12

Att ha mycket på sitt bord som chef är inget nytt och inte blir det mindre jobb om man dessutom får ansvar över arbetsmiljön. Under hösten har det inträffat en rad svåra arbetsplatsolyckor där flera lett till dödsfall, men många olyckor går att förebygga genom ett bra miljöarbete. Ulf Strandberg, projektledare på Arbetsmiljöverket (AV), säger att högsta ledningen på företaget måste visa att arbetsmiljöansvaret är viktigt och det gör man på bästa sätt genom befogenheter och resurser.

Ulf Strandberg
- Det är alltid problem med prioriteringar. Mellancheferna kommer ofta i kläm just för att signalerna uppifrån säger något annat. Många gånger är det en påfrestning att hinna med sitt arbetsmiljöarbete, i synnerhet om något allvarligt händer och man står där ensam. Man måste dels få möjlighet att införskaffa kunskaper om risker och dels få tid till arbetet. 

En annan tydlig signal från arbetsgivaren är att man som arbetsmiljöansvarig ska ha möjlighet att lämna tillbaka delegeringen om man inte hinner med uppgifterna. På Arbetsmiljöverket märker man att många chefer känner sig osäkra på vad arbetsmiljöansvaret innebär. De grubblar över hur man förebygger olyckor och tillbud och hur man finner de verkliga farorna.

- Det handlar inte bara om farliga maskiner som kan skära händerna av folk, utan en mängd olika risker som kan drabba människor hårt men som vi kanske inte ser direkt. En hög arbetsbelastning kan leda till utmattningsdepression och vem har då ansvaret? Varför uppstår konflikter och hur hanterar vi dem?

Självklart handlar det även om det fysiska och konkreta i arbetsmiljön. Enligt Ulf Strandberg handlar det ofta om hur människor interagerar med maskiner och hur man på bästa sätt ger instruktioner, att man måste jobba med människors attityder. Men för att kunna inhämta de kunskaperna krävs återigen tid till utbildning. Att inte hinna följa upp även de mindre tillbuden kan få stora konsekvenser.

- Innan den stora olyckan har det ofta inträffat mindre saker som berättar att det här är ett farligt arbetsmoment.  Har man i stället haft tid att utreda tillbuden och kanske till och med hittat åtgärder som minimerat riskerna, så har man många gånger förebyggt de riktigt läskiga olyckorna.

Arbetsmiljöverket jobbar på fler olika sätt för att underlätta arbetsmiljöarbetet, dels genom kampanjer och dels genom att ta fram konkreta verktyg. Ett sådant verktyg är checklistor som är ett bra stöd vid skyddsronder. Problemet med checklistorna är enligt Ulf Strandberg att de skiljer sig åt för olika branscher.

AV samarbetar med olika branschorganisationer som kan verksamheterna bättre och vet vilka punkter en checklista bör ha, men allra bäst är det om arbetsgivaren tar fram sin egen skräddarsydda lista för arbetsplatsen.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.