Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inget nytt omställningsavtal till jul

Arbetsgivare och fack står för långt ifrån varandra. Därför ajourneras förhandlingarna om ett nytt avtal som bland annat kunde ha innehållit ändrade turordningsregler.
Niklas Hallstedt Publicerad 19 december 2013, kl 15:32

Målet var att få till ett nytt avtal före årets slut. Den förhoppningen sprack på torsdagen. Då beslöt PTK och Svenskt Näringsliv att skjuta upp de fortsatta förhandlingarna till andra halvan av januari.

- Vi står en bit ifrån varandra. Samtidigt är vi överens om att vi gjort ett gediget arbete och att de här frågorna är väldigt viktiga. Vi vill ta den tid som krävs, säger Niklas Hjert, ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp.

I förhandlingarna har arbetsgivarna krävt ändrade turordningsregler, regler som skulle ge dem större möjligheter att bestämma vilka som ska få behålla jobbet vid neddragningar.  Anställningstiden skulle därmed förlora i betydelse. PTK har å sin sida velat få till ett system för fortlöpande kompetensutveckling för tjänstemännen, liksom förbättrade omställningsmöjligheter för visstidsanställda och personer som sägs upp på grund av ohälsa.

Enligt Niklas Hjert går det inte att peka ut en fråga som det stora problemet i förhandlingarna.

- Allt hänger ihop. Det handlar inte bara om turordningen, utan det handlar också om våra krav kring en kompetensstiftelse, visstid och ohälsa. Det går inte att säga att om vi bara löser den där grejen skulle allt falla på plats.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.