Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kraftig ökning av nätbedrägerier

Svenskt Näringslivs säkerhetsexpert Tommy Svensson beskriver utvecklingen av ekonomiska brott på Internet som en lavinartad ökning. Påhittade konferenser om sociala frågor dyker upp allt oftare.
Linda Svensson Publicerad 12 maj 2008, kl 14:11

Som Kollega tidigare berättade har TCO Development polisanmält ett försök till bedrägeri. Organisationen fick en inbjudan till en klimatkonferens i London där man ombads betala för sina hotellnätter i förväg. Susanna Frey Garpås på TCO Development fattade misstankar som visade sig vara välgrundade. Hotellet existerade inte.

Det var ett försök att lura organisationen på pengar. Det är inga stora belopp, men om många går på det kan det bli hundratusentals kronor.

Påhittade konferenser har blivit ett allt vanligare inslag i nätbedrägerierna. En sökning på Google visar att det anordnats fejkade konferenser om bland annat rasism, barnarbete, Aids/HIV och barnmisshandel - ämnen som vädjar till människors medmänsklighet.

- Det är en typ av nätbedrägeri som växer tämligen lavinartat, säger Tommy Svensson, säkerhetsansvarig på Svenskt Näringsliv.

Falska fakturor, avgifter för faxkostnader och räkningar för varor som inte beställts är också ett sätt för bedragare att lura till sig pengar. Eftersom det ofta är relativt små summor slinker det lätt igenom företags och organisationers granskning.

Dessutom verkar de gamla Nigeriabreven ha fått ett uppsving igen. I regel får då privatpersoner mail där de erbjuds en stor summa pengar mot att de lånar ut sitt kontonummer en tid.

Polisen står maktlös inför fenomenet.
- Det går inte att spåra avsändaren, säger Tommy Svensson.

Bengt Bergkvist på Finanspolisen instämmer.
- Jag tror inte att man har lyckats ställa någon till svars. Många av dem som utför brotten befinner sig i länder som inte har något vidare polisiärt samarbete med Sverige eller något annat land.

Ett annat bedrägeri som stått att läsa en hel del om de senaste åren är phishing. Ett känt exempel är när Nordeakunder per mail ombads lämna ut sina kontouppgifter för en säkerhetsuppdatering. Kunderna leddes till en webbsida som de trodde var Nordeas, men som i själva verket var konstruerad av bedragarna som lyckades kapa åt sig en hel del kontouppgifter innan Nordea kunde stoppa dem.

Fakta

Nigeriabrev kallas också Scam eller Fraud 419 efter en lagparagraf  i Nigerias strafflag som infördes år 1995 för att stoppa det som idag påstås vara den tredje största affärsgrenen i Nigeria: de internationella massbedrägerierna via post och internet. Ofta är det en person som säger sig sitta på en stor summa pengar som han eller hon av olika anledningar inte kan föra ut ur landet. Den som får brevet utlovas pengar mot att han eller hon skapar ett konto och hjälper till med kostnader pengatransporten.

Phishing: nätanvändare lockas att lämna ut kontouppgifter el dyl. En annan variant är att man får e-post om att man vunnit en stor summa pengar eller något lockande erbjudande. När mottagaren klickar på bifogad länk laddar datorn ner ett dolt program som fiskar känslig information.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.