Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Låst läge på Telia

I måndags meddelade Telias ledning att man varslar 1 200 anställda. Fack, chefer och anställda fick inget veta i förväg.
Linda Svensson Publicerad 15 januari 2009, kl 11:05

I måndags hade ledningen ett inplanerat förhandlingsmöte med facket om bland annat budgetplanerna för 2009. I sista stund lade företaget till en punkt på dagordningen - varsel. Man meddelade de fackliga parterna att man skulle varsla 1 200 anställda, men inte inom vilka enheter eller var i landet.

Facken protesterade mot siffran.

- Vi kunde inte gå med på det, eftersom det var så generellt. Man kan inte räkna ut en övertalighet på ett så övergripande material som vi fick se, säger Berith Westman, Unionens ordförande på Telia Sonera.

Telia Sonera uppskattar att av de 2 000 tjänster man i februari förra året sade skulle bli tvungna att bantas bort återstår 1 200.

Unionen- och Akademikerklubbens bedömning är en annan.

- Vi menar att 1 700 personer har lämnat företaget sedan i februari. Då borde det vara en övertalighet på 300, något som skulle gå att lösa naturligt i ett stort företag som Telia. Vi ser det här varslet som en ny besparing.

Relationerna mellan Unionenklubben och arbetsgivaren är sedan en tid minst sagt frostiga. Klubben menar att ledningen gör allt för att försvåra det fackliga arbetet. I höstas sades det omställningsavtal som funnits i många år upp. Det gamla avtalet innebar att den som blev övertalig inte sades upp. I stället fick man en omställningsperiod på tre år. Fann man ingen lösning under den tiden kunde personen sägas upp, med uppsägningstid på upp till ett år.

Nu följer man i stället lagen om anställningsskydd och medbestämmandelagen. Men inte heller där tycker facket att arbetsgivaren lever upp till det den är ålagd.

- Det är inte förhandlingar vi sysslar med här. Vi får information från arbetsgivaren, men inga förhandlingar. Allt förs upp på central nivå. Det är respektlöst och kallsinnigt, säger Berith Westman.

Telia Sonera ville ersätta det gamla omställningsavtalet med ett nytt omarbetat. Det gamla avtalet skulle kunna användas under en övergångsperiod på ett och ett halvt år. Seko sade ja. Unionen och Akademikerna på företaget sade däremot nej.

- De tvättade det gamla avtalet på allt inflytande. Man skulle fortfarande kunna få 36 månaders omställning, men arbetsgivaren skulle ensidigt kunna erbjuda det till dem man ville. Andra övertaliga skulle sägas upp enligt las, säger Berith Westman.

Reaktionen från medlemmarna var till en början negativ när deras fackliga företrädare sade nej till avtalet.

- Det finns fortfarande enstaka som tror att det innebar ett generellt erbjudande på 36 månadslöner för övertaliga. Men jag måste säga att vi nu får ett fantastiskt stöd. Medlemmarna vill att vi ska kämpa vidare.

- Jag förväntar mig att Unionen stöttar och hjälper oss i det här läget, eftersom vi ändå tillhör världens största tjänstemannafack.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.