Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lastvagnars tjänstemän blir kvar

Inga tjänstemän på Volvo Lastvagnar varslas om uppsägningen. Företaget vill minska personalen i Europa med 1 400 personer och det handlar bara om metallarbetare.
Göran Jacobsson Publicerad 30 september 2008, kl 11:36

Neddragningarna ska ske i belgiska Gent, i Umeå och på Tuvefabriken i Göteborg. Volvo motiverar personalminskningen med att försäljningen går ned i Europa. Det handlar om att ta bort ett nattskift i Gent, reducera kvällsskiftet i Tuve och minska kapaciteten

- Vi minskar bara antalet arbetare och den rent produktiva kapaciteten i det här skedet, säger Tommy Kohle, informationsdirektör hos Volvo Lastvagnar.

Han säger också att Volvo genomför en översyn av kostnaderna och ska se till att effektivisera företaget. Vad resultatet av detta blir är för tidigt att säga enligt Tommy Kohle.

I Gent vill Volvo säga upp runt 400 visstidsanställda, i Göteborg 610 personer och i Umeå 370 anställda metallarbetare.

Erik Pettersson i IF Metalls klubbstyrelse på Volvo Lastvagnar i Umeå tycker att det är fel åtgärd att säga upp folk, enligt TT. Han säger att företaget gått bra länge och har en solid ekonomi. Det finns ett arbetstidsavtal, som gör det möjligt att arbeta mindre och äldre borde erbjudas avtalspension eller liknande, anser Erik Pettersson.

- Vi försöker utveckla en lönsam tillväxt. Om vi skulle inteckna resurser på det viset som klubben i Umeå föreslår skulle vi inte ha den globala tillväxt som vi har och vi skulle inte ha så många jobb i Sverige som vi har nu, säger informationsdirektör Tommy Kohle.

Totalt har Volvo Lastvagnar 21 000 anställda. 6 500 av dem finns i Sverige.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.