Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Låt inte julfesten bli ett bittert minne

Vi är många som släpper loss på jobbets julfest. Och glömmer att det finns en morgondag.
Men det går att delta i julfesten med hedern i behåll, bara du tänker till före.
Petra Rendik Publicerad 30 november 2010, kl 10:58

Efter en grå höst kan julfesten vara det perfekta tillfället att ha kul tillsammans med kollegorna. Men två glas vin eller öl som jobbet bjuder på har en benägenhet att utökas med egna inköp i baren. En nubbe blir fler och snart löneförhandlar man med chefen på fyllan. Det finns många skäl att vara måttlig med spriten på julfesten.

- Företaget ska ställa sig frågan om vad som är okej hos oss när det kommer till alkohol. Hur vill vi att våra medarbetare ska må och vilken image har vi utåt? Det är bra att ha en alkohol-och drogpolicy som reglerar detta. Saknas policy finns det oftast ändå en alkoholkultur som kan vara på gott och ont. Det lönar sig för arbetsgivaren att se till att de flesta trivs med de värderingar som råder på arbetsplatsen, säger Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna, arbetslivets resurs i alkohol- och drogfrågor.

Hennes erfarenhet är att vi har en tendens att dricka som de vi umgås med och råder blöt alkoholkultur på jobbet är det oftast normgivande.

- Om man inte har tydliga och kända ramar kan man prata om alkoholkulturen i god tid innan festen för att slippa problem i efterhand. Om någon spårar ut är det också viktigt att prata om det som hänt så det inte upprepas eller till och med blir värre, är Ingelas råd.

Klarar du alkohol - bra för dig. Men alla gör inte det. För även om du anser dig vara vansinnigt underhållande med sprit i kroppen, kan dina kollegor tycka annorlunda. Det finns också de som inte dricker av olika skäl och tvingas ägna kvällen åt att förklara varför. Ingela tycker att arbetsgivaren ska sträva efter att så många som möjligt ska ha trevligt tillsammans. Självklart är det bra om vi alla vågar vara lite mer privata på julfesten men för den delen inte glömma att du är där i jobbet.

- Jag tror att det är vikigt att tänka på att vi ska tillbaka till arbetet och där möter vi varandra igen. Särskilt viktigt är det att chefer föregår med gott exempel. För det blir svårt att ha synpunkter på en medarbetare om du som chef också varit full.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.