Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Liten möjlighet att överklaga avtalsturlista

Möjligheten av överklaga en uppsägning genom avtalsturlista är mycket liten. Endast om du kan hävda diskriminering eller att arbetsgivaren brutit mot god sed på arbetsmarknaden, har du en liten chans.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 27 augusti 2013, kl 11:19

ListaNär facket och arbetsgivaren kommit överrens om en avtalsturlista är namnen på den listan bindande, oavsett om du är medlem eller oorganiserad. I princip är alltså arbetsgivaren skyddad mot arbetstagare som tycker att de blivit felaktigt uppsagda.

Listan får dock inte vara diskriminerande eller strida mot god sed på arbetsmarknaden. I de fallen kan Arbetsdomstolen komma fram till att avtalsturlistan är ogiltig. Även om det är ovanligt så har det hänt.

För två år sedan träffade SAS en överenskommelse med facket om att 49 kabinanställda över 60 år skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. En solklar åldersdiskriminering ansåg Arbetsdomstolen och dömde SAS att betala 125 000 kronor till var och en av arbetstagarna.

Ännu längre tillbaka sades endast den finsktalande personalen upp på en färja, vilket klassades som etnisk diskriminering. Sedan kan man förstås få listan ogiltigförklarad om arbetsgivaren säger upp folk man inte kommit överens om i avtalet.

Men det är svårt att hävda sin rätt om man som anställd inte får veta att man ligger risigt till på avtalsturlistan. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att visa listan för sina anställda. Däremot måste man vid en eventuell tvist bevisa att det föreligger saklig grund och att reglerna har följts.
Den fackliga organisationen borde naturligtvis visa listan för sina medlemmar, men det är en intern föreningsfråga.  
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.