Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Löfven vill sprida den svenska modellen

Stefan Löfven tror att andra länder kan vinna på att ta efter den svenska modellen.
-- Det finns politiska lösningar som både kapital, arbetskraft och samhälle tjänar på, säger Socialdemokraternas partiledare under en internationell konferens i Stockholm dag.
Linnea Andersson Publicerad 24 oktober 2013, kl 15:41
Stefan Löfven

-- Man kan inte bara översätta eller exportera en modell rakt av. Men jag tror att det finns en del ingredienser i den svenska modellen som kan vara grund för schysta jobb, fri och rättvis handel och ökat välstånd för alla.

Det sade Stefan Löfven i sitt tal under Progressive Alliances första internationella konferens i dag. Alliansen består av ett åttiotal partier från 45 länder och har precis startat en kampanj för fler jobb och anständiga arbetsvillkor, enligt Riksdag och Departement.

Syftet med kampanjen är bland annat att påverka regeringars arbetsmarknadspolitik att respektera arbetares rättigheter och att förbättra socialförsäkringssystemen. Temat för mötesdagarna i Stockholm är att få till någon form av överenskommelse mellan arbete och kapital, "A New Global Deal", inspirerad av den svenska modellen och Saltsjöbadsavtalet mellan LO och Svenska arbetsgivarföreningen (SAF), från 1938.

- Det är vår plikt att återställa tron på demokratiska lösningar i den globala ekonomin. Det handlar om att hitta koncept och en dialog, inte att sluta specifika avtal men det finns politiska lösningar där alla parter har något att vinna, säger Stefan Löfven.

Just nu pågår en tvådagarskonferens i Stockholm och under ett år framöver kommer Progressive Alliance hålla flera liknande konferenser världen över.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.